以巴戰爭打咗3日了

609 回覆
9 Like 74 Dislike
講關係,你講收入把撚?唔夠人嘈講其他?
喺1個地方生活唔係睇教育收入快樂程度
你同我講關係好生意大
then?
我上面一段野根本除咗
「錫安主義者就係打撚住「自古以來」旗號
處心積累從外以來嘅殖民者」就無主張過任何野
呢句野只係我對成個以巴衝突其中一個面向嘅comment
我成段野前端係否定緊誰拳頭大誰正確嘅史觀
之後亦無做過對任何全面局勢嘅任何概括
我亦無講過以色列係加沙殖民者,我唔知你點幻想出嚟
唔明你講話我將成件事講到咁簡單係咩意思
係的,一直以來都無涉及過民主或其他斯文嘅方式去解決問題。一直都係鬥拳頭大。

我都係想睇吓文明社會有咩文明方法可以解決
嗰時二戰後班伊斯蘭教徒攞咗好多武器
借世界大亂以為自己有能力整到全世界伊斯蘭世界
呢邊打以色列東邊就攪鳩孟加拉
關係‘’好‘’所以西方國家對中國有咁多‘’待遇‘’?
人唔笑你都吠
事實我就唔係好睇得明你up咩。「殖民者」同zionism擺埋一齊你確定你真係知道自己想講咩?
事實我就唔係好睇得明你up咩。「殖民者」同zionism擺埋一齊你確定你真係知道自己想講咩?
定係你想發表陰謀論?
係呀,所以咪得巴仔自己一個on99。邊關其他阿拉伯國家事
1. 希望你了解番,一直都有猶太人係個個地區生活只係人數小過阿拉伯人
阿拉伯人不滿之初,係因為191X年之後 猶太人開始叫大家"回家" 個到愈黎愈多人,咁咪多左衝突囉
講邊個係"自古以來"係ON9架,你話你係奧斯曼帝國管治下住最耐,猶太人2000年前一直住係到TIM? 無意義

2. 你喜歡啦,但哈馬斯 或者 原教旨回人 或者 5次既阿拉伯聯軍係想"殺死所有猶太人"囉

3. 係阿,以人都係一樣,我就抽番個身出黎望住班阿拉伯人其實係唔值得同情既
上面條LIST重有科威特都比人背刺左,唔會再理你巴人
真係有小小軍事實力個堆,其實係真心想幫你咩?佢地想係巴勒斯坦地區抽油水霸地渣次次都一盤散沙
事實同史觀兩者睇唔到有咩可比性
或者我講多次
如果要只睇政權輪替同強調所謂「事實」
咁等於香港從來無屬於過香港人

完全同意自古以來係晒鳩氣呀
但呢個正正係錫安主義者嘅復國理由,咁除咗假設同意「誰拳頭大誰正確」思維外,咁錫安猶太人本來都唔喺嗰度住嘅,咁其實有咩資格咁撚柒串決定趕唔趕絕巴人?

另外我想知支持以色列嘅人有冇睇過近年settlement擴張嘅情況
「2016年12月23日,聯合國安全理事會以14票支持、0票反對和1票棄權,通過第2334號決議,要求以色列立即和完全停止在包括東耶路撒冷在內的所有被佔巴勒斯坦領土上的定居點活動。美國一改以往做法,在本次決議案投票時棄權。[1]然而,在2017年2月7日,以色列國會以8票之差通過了居民點合法化法案,引起巴勒斯坦和國際社會嚴正抗議。」
"Despite the agreement, settlement building proliferated, especially in the West Bank, and in 2019 the number of settlers reached nearly 630,000 (413,000 if East Jerusalem is excluded). Most of these newer settlers were motivated less by reasons of ideology or recovering lost property, however, than by cheaper housing and financial incentives offered by the Israeli government."
以色列人唔洗趕絕巴人,用手段逐漸吞撚晒佢地啲地已經夠玩
出去試下講中國冇俾美國制裁囉
不過你都習慣俾人當唐氏咁望架啦
出名廢嘅台仔記者料都敢quote,仲要大大聲
我有你三成咁柒應該自殺死鳩咗
依樣真,成個中東都排佢,梗有理由。少少唔happy 就斬頭恐襲,一定要做哂大佬,養唔熟。
一早已經block咗
中國是台灣的!
Sorry 打錯,台中是國灣的
Sorry 又打錯,唉打多錯打,總之你就啱唒啦!
國安大法好
下? 以仔佔人地
個個都係咁講架啦?
睇咩撚野書呀!
霸完人地再要打人?
你唔係以為香港,美國啲馬夫就係好平等交易掛
黃賭毒行業好多地方都唔光彩
我非常清楚自己講緊乜野

如果zionist都可以同colonialism無關嘅話大家真係無討論空間
思想完全南轅北轍
呢個對話唔需要繼續落去
咁1930年代猶太人住係邊?住納粹歐洲?你認知嘅事實都幾特殊。仲有話明settlement點解你覺得以色列人真係有權趕絕巴人?唔講你開口閉口以色利人都係zionism仲要拉埋colonism來吹,你睇野係幾簡單,可能都係一件好事嚟嘅。隔兩句拉一次中國香港都幾把炮,ching真通透
中國台灣宜家咪係中國人度囉,日本一早還返來啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞