以巴戰爭打咗3日了

609 回覆
9 Like 74 Dislike
9成新聞都唔關你事啦 咁你又講
巴狗千幾年前霸人地唔講?以色列只係拎返失去嘅野
唔通關你事?幾時戰死加沙
未了解情況姐 雖然巴人都唔係好得去邊
平民黎wo
如果理解巴勒斯坦地區嘅歷史應該會知以下呢堆事實:

1) 猶太人喺公元前千幾年已經定居喺今日嘅巴勒斯坦地區,去到公元一世紀先俾當時嘅羅馬帝國驅逐流散到歐洲各地

2) 原本統治巴勒斯坦地區嘅Ottoman喺一戰戰敗後失去當地嘅統治權,喺1920年聯合國前身嘅國聯委託英國暫時接管當地

3) 1947年聯合國大會以2/3大比數通過Resolution 181將巴勒斯坦地區劃界分別成立一個猶太國同一個阿拉伯國

4) 有份表決嘅阿拉伯國家唔承認Resolution 181,組成聯軍用武力阻止猶太國成立,但戰敗咗而以色列喺1948年正式立國

5) 喺50至70年代間,阿拉伯聯軍多次動用一百幾十萬兵力圍攻以色列想將佢哋逐出巴勒斯坦地區,但每次聯軍宣戰都戰敗收場仲將本身由埃及同約旦分別管統緊嘅加沙同西岸土地輸埋俾以色列,令巴勒斯坦地區嘅阿拉伯人都歸以色列管治

6) 去到80年代巴勒斯人代表組織巴解重提Resolution 181嘅分界,想根據呢個分界去成立巴勒斯坦國,但以色列經過阿拉伯國家多次入侵當然反對呢個建議。

7) 經過西方國家斡旋下同巴解代表簽訂Oslo Accords,以色列喺1995年正式承認巴勒斯坦自治政府喺加沙同西岸地區嘅管治地位。

8) 雖然巴勒斯坦自治政府成立,但主張和平談判嘅巴解喺內部俾極端極進派哈馬斯狂追猛打,去到2007年巴馬斯用武力成功迫走自治致府佔領加沙,往後十幾年直到今日巴馬斯都不斷同以色列開拖務求將以色列逐出巴勒斯坦地區。

所以結論就係,巴勒斯坦喺幾千歷史上由始至終從來都未立過國,亦係佢哋主動放棄根據聯合國Resolution 181喺50年代同猶太人各自喺巴勒斯坦地區立國嘅機會。
再加上阿拉伯聯盟自視過高亂咁同以色列開戰輸,將加沙同西岸輸埋俾以色列,之後再有什葉積極派孕育堆極端哈馬斯出嚟破壞巴勒斯坦和平自治先導致今日嘅亂局。
唔關呀 但我無話唔講得wo 係你自已話講經先
咁咪比人打七囉
我地係唔會睇e啲
總知係以仔霸人地!
如果政府要接班中東難民
我好樂意同佢地共存!
大家話係咪!
咁點睇新疆維吾爾族?
pin啦

係我係連登見過最簡而精嘅歷史整合

結論係巴狗自己攞黎賤
二戰前阿拉伯人點欺壓猶太人又唔講
咁你又落搭
輸打贏要?邊個發起5次中東戰爭?
Turks 統治緊但當地都係Arab 人住喎
唔通清朝既時候兩廣都係滿人
你係咪有啲野未搞清楚
我無話唔講得 我就中意講經呀
依家第6次
Me too
咪係,否則佢地分到咁多地?
上面班五毛唔撚理
仲有啲阿拉伯人點樣聖戰猶太人又唔講

仲有巴勒躝癱點樣背刺啲伊斯蘭兄弟又唔講
我咪認同佢抵撚死俾人吞囉,鬼叫輸撚咗咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞