以巴戰爭打咗3日了

609 回覆
9 Like 74 Dislike
班仆街成日笑猶太人對聖城嘅態度係「自古以來」,阿拉伯人咪又係一樣,根本宗教就唔係決定因素,講咁多都係想反下西方主流扮下明辨事理
咁中美同美台邊個生意多啲?
集中營可以入手飛陣
你啲異型雞蛋識四圍姦殺平民
咁中國同台灣邊個人均收入高啲?
邊個平均知識水平高啲?
邊個快樂指數高啲?
邊個比完首期收到樓機會大啲?

第一個case, 係睇你揀咩時間去睇,無得講邊個先嘅,兩邊都話自己自古以來。嚮阿拉伯人嘅角度,就係俾人霸咗在先,要打番嚟在後。

第二,可以睇以色列築牆又築牆,引進巴外勞,當然美其名係提供工作機會。但同以人開工你係咪要跟佢哋嗰套行事。都係同化。

第三,同第一係一樣,喺巴人眼中,佢哋先係俾人壓迫還拖喺個,笨人出手再俾人打番獲甘。

最後,以色列四圍都係伊斯蘭,如果你相信民主,套入地域呢個比國家更大嘅範圍,就係四圍大多數人都唔妥佢,佢絕不受地域民心所支持甚至抵觸,但佢有武力先企得住。以色列揀喺四面都係伊斯蘭嘅中間立國就係一個惹火嘅決定。當然佢哋覺得係天選之人去應許之地。
當年咪大獲囉
當年吖嘛
你不如拎返nazi出黎話依家全世界要boycott德國吖笨柒
同香港比根本on9 咁納粹屠猶又點呀? 千幾二千年前比人滅左又點呀?
成日攞以前嘅事用依家嘅標準黎度 同土共成日講美澳啲原住民有咩分別?
最攪笑所謂阿拉伯人
係6世紀後伊斯蘭教產生嘅嘢
然後無端端作個教義
話人哋千幾年嚟猶太教嘅聖城又係佢哋嘅聖城
叫班人去附近住
不如整個新教派話京都紐約係聖城要搶返嚟吖
邊個壓迫邊個真係兩睇,甚至可以話敵人嘅罪惡係抵銷唔到自己嘅罪惡。但後面一part不如套入地球呢個比地域更大嘅範圍試下?當年第181號決議係點通過?
又掉磚又放火燒人添
香港最撚好畀人全面統治
香港人最好收晒皮係咪
ching好幽默又睇得好通透
PLO咁和理非咪又係等比以色列慢慢溫水煮蛙

話就話係indepedent states 但係自己d領土唔知點解可以比以色列拎黎做settlement 搞到依家west bank巴國既領地全部斷開曬一忽忽變做飛地

gaza就唔使講 直頭係露天監獄黎
民主構成係講相同思想/民族/信仰。
你用聯合國做例,就好似中國14 億人可以定香港前途b一樣。

就算俾你大石壓死蟹,都係種下不穩的種子。甚至幾次中東大戰包括今次都係呢種「民主」嘅結果。
第一個case,阿拉伯人就6世紀後先有
講歷史久遠長住又或有治權嘅
佢哋响巴勒斯坦地區兩樣都冇

第二個case,啲原教旨伊斯蘭一日拜5次神又成日乜節物節要返歸慶祝
返工要佢跟返世俗化嗰套好正路
跟佢嗰套乜撚都唔駛做

第三個case,大把世俗化伊斯蘭好哋哋冇人壓迫
係呢班原教旨主義成日攪鳩人先話被壓逼
約旦黎巴嫩約旦收留過佢哋
佢哋有冇好好過活定調轉鎗頭攪鳩人呀?
攪到眾叛親離就話人壓逼佢?
唔好以為嘅嘢唔提背境就咁講幾十次就當真
當年以色列獨立戰爭咪又係成班阿拉伯人想決定二戰前後歸根嘅以色列人嘅前途,咁樣又算唔算相同思想/民族/信仰?其實都係睇你鍾意點定義啫,甚至條問題根本就唔應該涉及所謂民主落嚟
ching 你講呢啲無撚用
呢啲國際共知嘅基本常識
繼續為錫安主義者開脫唔會睇到
50年前真係好近,蘇聯都收左皮咁多年了,唔通而家烏克蘭都係巴勒斯坦嗰邊?

劉備同孫權一齊打曹操到劉備同孫權互片都一齊打曹魏都無五十年。

你話50年前圍毆以色列係正確嘅,今時今日,一強攻眾弱囉。
用左右兩隻字好似好過決定
仲有班人好鍾意錫安主義者又點又點,睇下以色列以前大選內塔尼亞胡幾次係點輸啦。好多以色列人都係想要個聚居點咋,阿拉伯世界入侵係佢地嘅底線
斷交keep到宜家,你覺得咁重要關係連建交都無,慢慢自欺欺人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞