Apple iPhone 15 Pro / Pro max ~自用 討論區 (2)

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
瞓覺完全無用,睇返background 淨係得find呢個app,都可以5個鐘無咗成10%電,已經無開到always on
就咁同人texting ,部機都會熱到好似打機咁,1個鐘可以無13%電

到底係我部機問題,定呢水15pro都係咁13pro完全無呢個問題
起身望到由50幾得返44%真係呆咗
FYI. 我淨係開ig同人texting,充滿電100%抆咗,1個鐘無13%左右,熱到好似以前用13pro開pubgm打機推到最高咁
已經無用其他apps

試下17.1beta

琴晚叉完,依家瞓醒
15pro max
我想問鏡頭有冇出廠保護貼?
我見銀框同鏡邊有膠績

d配件未買收返埋部機中
呢水15 pro/pm既最大通病,除左多人謝既熱問題外,而係待機時去電明顯加快,即部機就咁擺底乜都唔做都會去電,仲要去得唔慢

但如果只計跑app既電量,mrwhosetheboss做過測試,15pm表現幾唔錯

但正常使用者,唔會不停咁跑app既……會待機
13 pro max換15 pro max
覺得新機依家已經同我賣機前嘅13pm差唔多電
碌ig個陣如果較大細聲佢會自動播片嘅聲
fb仲衰 會直情停埋我首歌,play返再入fb又會停搞到要kill app再入先得
呢個位有無得較返
由12pro轉15pro max
想問下個hdr係咪冇得熄
以前用12pro都熄左smart hdr
宜家好唔慣
室內影人近鏡影到個人勁老
VERBATIM USB 3.2 DATA線只充到電, 電腦認唔到
用番USB 2.0線就認到

昨日淘左綠聯USB 3.2 C TO C, USB 3.1 A TO C線再試
我睡覺開飛機MODE, 一晚用2%電, 15PM
XPOWER 100W充電線得USB 2.0, 反而認到
我VERBATIM 3.2USB 係C TO C, 電腦係USB 3.2 GEN 2X2
要之後再試

開頭ITUNES冇反應我都呆左, 之後轉另一條線先OK
綠聯果2條寫明15P, PM可用過DATA我先買
用緊13pm 本來等咗兩年終於有type c 想換機
機都訂埋 點知原來咁易花 又過熱仲要續航力唔得
CPU勁咗 但係散熱冇改善 其實本末倒置
電話根本用得最多就會係拍片上網 攞嚟玩大作 佔好少時間
雖然好想轉機可以用下新電話 但係覺得轉左可能會後悔放棄13pm 最穩定仲要核電嘅一代
我用左1日又唔覺得熱
粒A17大高頻, 3NM製程可能追唔上
佢行番3.46GHZ又同A16冇分別
其實都好矛盾 唔知係做工問題定係運氣問題
睇咗好多個YouTube測試 有啲又話有過熱有啲又話冇
但佢效能勁咗 熱咗都正常
就好似MacBook咁樣pro 都係會嘥電同埋熱過air
但問題係依樣嘢放喺手機冇散熱嘅情況下好易出事
其實APPLE應該加VC
Sor 未用過betabeta係要電腦down落嚟install?
就算用app都明顯快咗,普通FB/ IG/ WhatsApp/ Safari 都比以前明顯快咗好多…
同問
唔洗
https://beta.apple.com/

佢會教你,跟住做
Thanks
Sor 如果到正式發佈時
係咪照平時咁安裝就可以?無其他嘢搞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞