其實人類係咪真係由猩猩演化出嚟?

328 回覆
12 Like 187 Dislike
單係睇鯨魚點樣由陸生生物演變到水生生物已經知
但仍然保留肺
我反而想知 點解人類係地球上面唯一擁有高等智慧既生物個腦係突然變出黎定點?
人同𤠣子在演化樹上不同分枝。
而人並非從猴子演化出嚟人,
但咁並無否定進化論。
有肺唔等於進化,係神特登整出嚟
同一祖先並唔係能夠交配嘅充份條件。
其實進化論個核心唔係好似你哋耶撚咁講猩猩進化到人,而係Natural Selection
啲人以為進化=猩猩變人,但明明個核心係natural selection
基因突變唔會突然生多個器官出黎。
想像最初生物點解會有眼睛?唔會係基因突變生出黎多左對眼。而係當初某種生物可能有基因突變,令身體某啲部份對光暗有反應。而呢種能力令佢有獨特生存優勢,所以有較大機會有下一代,並將呢種突變傳落去,漸漸呢種識感光嘅變種繁衍生息,數目愈來愈多,然後呢個族群有其他突變,令感光能力愈𠥔愈強,甚至演化出形成影像嘅能力,咁呢啲就係眼睛嘅初型。。。
明明演化論有大量証據証明係假,啲演化論信徒仲要諗到好多籍口自圓其說,真係野蠻過共產黨,同佢哋拗根本等於同中共打手拗,根本晒氣!!!!
你所講嘅嘢有冇實質科學証據証明?無吖嘛
希望大家留言之前買返本中學bio書睇咗evolution個chapter先
非洲果渣力架 咪係囉
咁咪即係如果係進化論
人類應該仲保留鰓嘅呼吸系統殘留喺度
網上面應該有好多科普講演化論係乜
馴化都係演化
演化同天擇/人擇係兩個概念黎

演化 = 基因突變導致個體跨代差異
天擇/人擇 = 環境壓力/各種生存條件導致具有某種特徵嘅生物繼續繁衍。

換言之天擇/人擇都係推動演化,決定演化嘅方向
現代智人都係呢幾十萬年先出現嘅物種 之前都有好多唔同嘅物種 例如最出名嘅尼安德塔人 直立人等等
幾過好多淘汰同繁殖最後而家得返現代智人
至於腦 好多脊髓生物都有 絕對唔係突然變出嚟
ching輸打贏要喎你
你睇番"種族起源"
達爾文又好
華萊士又好
提出嘅進化論 -生物學 其中一個definition
係一個物種出現 之後產生另外一個物種 舊有嘅物種被淘汰 滅絕 兩隻之間係唔會共存 兩者交配下一代係唔會延續到落去 個種已經唔同左 所以馴化 真係唔係 呢個係進化論條件

進化論既definition 唔係淨係話只要有個基因改變咗 呢件事就係進化
你個宗教搞到你咁on9,回頭是岸呀
因為進化論個核心係 natural selection,但某宗教當睇唔到,只係話人嘅祖先唔係猩猩
進化論點解釋昆蟲起源?
如果人類係由猿猴祖先進化出嚟
點解同時期嘅其他物種進化唔出有接近智力嘅生物?
e.g.鳥類、貓科類
哺乳類動物胎兒發展時期係會出現鰓裂
鰓不嬲係演化論嘅一大證據
你知唔知人類要用幾多能量營養養個腦
所以呢?
如果人類係進化出嚟
進化前個腦咪又係同其他哺乳類差唔多(鳥類唔清楚)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞