其實人類係咪真係由猩猩演化出嚟?

328 回覆
12 Like 187 Dislike
弱智
猴子生活在樹林,頭髮冇乜必要,有樹葉
騾同獅虎生到仔?
人類可唔可以再進化到生對翼出黎飛?
其實好多 其中一個例子你可以 Search 吓 EPAS1 呢條 gene
其實進化真係好多矛盾
按理應該係越變越好揪先係
但係所謂智人放落森林,一隻狗都打唔死
唔好同我講識制作武器,第一隻智人出現咁弱雞有咁多時間空間比佢設計工具?
退一步來講
換一個普通現代人,比full gear佢, 掉佢係森林
佢生存的機率有幾多?
我係支持人類係由猿猴近親繁殖而得來既半畸形,只要人類同時異變出侏儒症,極瘦基因,嚴重骨質疏鬆等等畸形基因以降低體重,再異變出類似蝙蝠既翼,人就會飛
化石飛人係學界不嬲有証據 只不過方間少講
所以其實唔應該用進化呢個字
用演化會啱啲
因為進化或者演化唔係會”越嚟越勁揪” 而係越嚟越適合喺某一個特定嘅環境去繼續生存繁衍後代
唔會呀 你膊頭係唔會夠位生多對翼出嚟
蝙蝠對翼其實係佢手掌
其實咁講更加矛盾
現代人做既野通通都係違反大自然
點解大自然要演化一個生物係完全違背佢?
仔細諗蝙蝠咪又係畸形?手指咁長
再仔細諗隻蝙蝠都覺得你係畸形
其實有用既器官就唔係畸形
進化其實就係有用既畸形
純粹個人意見,冇科學實證咁睇啦
大自然就冇知覺嘅,佢唔會去判斷人類做得啱定唔啱,只係有一個咁嘅制度去令到大自然同唔同生物之間可以持續咁發展落去,咁咁啱人類又搵到個制度嘅 bugs
可能你會問點解會咁神奇有個咁嘅制度,而我覺得其實就同演化一樣,失敗(唔能夠持續發展落去嘅)嘅制度會被淘汰,可能其實經歷咗好多代嘅制度先嚟到我哋今時今日見到嘅嘢。我哋冇見到嗰啲失敗咗淘汰咗嘅制度當然會覺得今日嘅嘢好神奇。
另外,雖然我都好支持環保,但係我覺得人類繼續破壞環境對大自然嘅影響其實冇想像中咁大,我認為會去到某一日人類繼續生存唔到落去,冇晒人類大自然就會自己復原。
其實都係㗎,或者咁講鳥類都覺得我哋好畸形
雀仔嘅雞翼尖位其實係相對我哋嘅手掌
我諗啲雀仔每日見到我哋都會心諗
嘩 屌你老母 班人隻雞翼尖咁撚大嘅?
仲分開咗五個叉,條條揈咁
啲骨又重又唔識飛

咁但係人類嘅生存優勢就係所謂靈長類動物可以用到工具,而鳥類嘅生存優勢就係識飛

所以所謂嘅畸唔畸,其實係觀點與角度
師兄睇得pokemon多?
我意思係人類時間線一定唔係咁純粹線性
而根據d古遺跡,上面的天文、建築
一開始的人類極奇聰明
點會冇親眼眼證過演化過程呢?
狼演化成狗、俄羅斯將狐狸變成domesticated foxes嘅實驗、仲有各種你每日食嘅蔬菜生果嘅有7-8成都係經歷過演化,依家你平時食緊嘅生果蔬菜喺幾百年前係完全第二個樣黎
太多連一知半解水平都未夠嘅人反演化論
講埋講埋都係啲上世紀嘅反駁論點
睇埋睇埋啲content farm以為到今日演化論仲好有爭議

事實上演化論嘅證據大把
生物份子分析/基因證據已經證明演化係事實
考古亦已經搵到大量類人猿化石
睇少啲content farm 啦
我睇書架
你睇content farm?
地球只係外星人嘅實驗
邊個係大自然有得俾人違背?
其實認真諗人類係好撚屈機
人類體能相較其他動物差,個體而言係完全比唔上其他物種,但集體黎講人類嘅群體協作力(幾千幾萬上億人口嘅社會可以運作得得井井有條、大腦嘅知性、適應力(adapt 到熱帶、沙漠、北極)、仲有驚人嘅步行距離令人類穿洲過海遍佈全球……
如果人為設計
點解要設計有病痛,同埋有病毒呢d生物與非生物嘅物體?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞