其實人類係咪真係由猩猩演化出嚟?

328 回覆
12 Like 187 Dislike
你過條河咪一堆

腥港都唔少原生種
無錯
係因為個人類「進化」到唔需要用某d功能
所以d器官先會退化
所以都可以講係進化左
養器官都要能量架, 無用做乜要養住佢
哩個問題以人類暫時既智識根本得唔到額正既答案 所有野都只能夠推測再討論疑點之後再搜證
進化論係暫時最貼切既推測 但都仲係好多疑點存在

點解上面信進化論既人個態度係覺得進化論一定係真理 信其他任何推測就係on9
咁樣先最唔科學 無視疑點 打擊提出新推測同疑點既人

我就算話人類係石頭爆出泥 其實你都無證據可以完全否定我
小朋友不如讀多啲書先學人出嚟做陰謀論者啦
咁首先你要理解下到底演化論有幾多現代科學證據support,講緊誇學科嘅證據都指向演化論係岩

嗰啲所謂質疑演化論嘅論點其實已經比科學證據反駁晒
無知嘅人可以幾十年黎都用已被反駁嘅論點繼續去質疑演化論,你話幾咁可笑
你可以推測, 但係個推測要有證據支持, 可驗證, 合符邏輯
果堆咩神創論D論點已經比人反駁哂
你要話人喺石爆出嚟 你咪搵証據支持呢個論點
唔係話演化論係真理 但係宜家好多証據支持演化論
冇所謂第一個智人
你咁問會變左雞先定蛋先
現代人方面, 咩叫full gear? 點嘅現代人? 你太簡化左件事, 最重要係
人本來就係群體生物, 你係咁講一個, 一個, 根本就無意思
人類係特化左, 其實你以為你挑戰緊演化論, 實際上你咪即係講緊蝙蝠囉
你話人類係石頭爆出嚟,你無提出任何證據嘅話緊係否定唔到你啦
鳩up嘅嘢係連比人檢驗嘅價值都無
唔係啦
以e 加既技術染色體可以改到相同
創造論先至係最符合科學嘅解釋,而唔係進化論/演化論
鰓同肺係完全兩個唔同嘅演化方向
鰓同肺各自都係經過幾億年演化出嚟嘅高級器官
依家有鰓嘅動物,當初都唔係無啦啦突然之間一下就由冇到有,而係由好多唔同intermediate嘅器官不斷變異而成

你一個演化到有得用肺呼吸嘅人類有咩可能一代之間無啦啦會變咗有鰓

人類要演化到可以喺水生活唔係冇可能
但起碼要有足夠嘅演化壓力,要客觀環境下能夠喺海搵食嘅人類比起陸地生存嘅人類有十分巨大嘅生存優勢先得,講緊嘅係你落唔到水就會俾人取代嗰種,而呢個過程都係好漫長,可能要過多幾億年先會有機會出現一款完全能夠令人喺水生活嘅器官,而呢個器官都未必係同鰓一樣

演化唔係一代之間由0到100,唔係一下就由冇到有,而係講緊幾億年嘅時間入面,一個物種可能會出現一啲令佢比其他同種生物更適合喺當時環境生存嘅突變,然後呢堆突變咗嘅動物成功咁繼續生存,冇突變嘅就死晒,然後又有更適合生存嘅突變種出現,不斷輪迴,最後變到今時今日咁嘅樣。唔係好似pokemon或者x-men咁樣一下突然多咗樣能力
大把物種某項技能遙遙領先其他物種
你套理論到底係base on咩數據得黎
定由頭到尾只係「我覺得」就當邏輯?
猩猩同人類基因有99%相似更加証明創造論先至係正確
https://lih.kg/3249569
我地只係由0同1組成
腮裂依然發生喺哺乳類動物胎兒發育階段
你講嘅腮正正係演化論嘅一大證據
愈黎愈高

幾千年前得140左右
Respect巴打 解釋得好好
咁要捉呢啲嘅話
地球都唔係完美橢圓
而係不規則型
其實你有冇完成十五年義務教育?
邊到source?
定你想話佢話Lamarck嘅進化論錯?
咁你啱 因為世上有好多進化論
Darwin嘅係evolution by natural selection
Lamarck嘅係evolution by acquired characteristics
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞