其實人類係咪真係由猩猩演化出嚟?

328 回覆
12 Like 187 Dislike

搵我?
你信唔信同一個理論有冇證據去disprove 同有冇邏輯flaws係冇關係
細菌抗藥性係每一日都prove緊嘅micro evolution
每年FDA approve嘅新農產品都係artificial selection (即係evolution)嘅產品
Evolution已經唔係用證據去證實嘅層面 而係已經被人類利用緊落日常社會生活嘅理論
師兄不如讀下中學程度生物科先
你係2%既尼安德塔人
100%個D死哂
猩猩同人類基因有99%相似更加証明創造論先至係正確

作者係同一個人,有99%相似有咩問題,我哋同豬啊老鼠啊都有99%相似啦,唔通我哋又同佢係同一條line進化?進化論點解釋大部分生物都係兩隻眼兩隻耳仔兩個鼻哥窿??好明顯係同一個作者先可以咁樣做,蜘蛛就係最佳例子,多幾隻眼一定比得兩隻眼有好處,但大部分生物依然係得兩隻眼
其實你講呢樣嘢即係你中學科學都唔係好識
中學一年級科學課第一堂就係教science is tentative to change when there is new evidence
有樣野叫趨同演化
考古證據以前並唔係所有脊錐動物都一樣構造
四肢/五指等等都唔係唯一常態
只係經過好幾次滅絕後只係得返一種四足動物
所有現存脊錐動物身體構造咁相似係因為我哋都有共同組先

另外老鼠的確係靈長目嘅近親,dna相似好正常
恭喜你發現左愛滋病
https://www.natgeomedia.com/science/article/content-8548.html
唔出奇
可能我地仲係石器時代果時
已經有另一物種有我地今日或更進步嘅文明
唔係近親,因為全部都係由神創造出嚟
牙HOO 牙HO 牙HO
净係人類有歷史以黎,好多人類順服嘅植物動物已經經歷好多選育,大家都一直睇住西瓜由有核到冇核,你點解釋?一百年前就已經同時有一百款西瓜,農夫揀左呢個黎種?

哺乳類動物成個演化過程成幾百萬,每次變小小好出奇。你點解釋哺乳類動物包括長頸鹿都share一個好唔合理既喉返神經?
另外留意番馬騮同猩猩都唔係人類嘅祖先,而係同人類share同一個祖先。

質疑一個理論好簡單, 但你要推翻一個理論,唔該提出證據去證偽演化論,而家單純自己覺得冇可能。同時發表可以被證真偽既理論去 覆蓋演化論被證偽嘅地方。

其實對比達爾文嗰套理論有好多科學家已經提出咗一啲新嘅理論去完美演化論,達爾文嗰套已經俾人推翻咗。所以你而家面對嘅係一個更加完美嘅演化論。

加油,希望你成功。 證明的科學家同農夫d選育其實全部冇用,搞咁耐其實有外星人扔咗啲冇核西瓜去地球
你用而家非洲大象啲象牙愈來愈短呢個現象去諗就明

因為呢幾十年象牙長嘅大象都比人獵殺哂,得返象牙短嘅生存,所以象牙短嘅基因係現今世界更有生存優勢,所以而家啲新生大象嘅象牙會愈來愈短

但唔會話突然成個象群一代之間無哂象牙

其實係演化而唔係「進化」,係演化令到更有生存優勢嘅族群出現
剩講身高其實同生存環境習慣都好有關

游牧民族轉換成農耕民族個陣,都會有身高變化
咁叫你個神落嚟囉
所以佢咪退化緊
未退完
唔係一日就由a變b
俾個like你

連登需要多啲你咁既人
咪住先 你而家講緊嘅唔係進化喎 你而家講緊嘅係馴化 狗同狼係屬於同一種喎 佢哋雜交嘅後代係有繁殖能力 佢哋嚴格嚟講係冇脫離過佢哋嘅科 進化完係講跟直頭唔同科喎 佢哋雜交嘅後代係冇任何繁殖能力

狗更加唔係進化咗嘅動物 佢可以當作係有先天性病 被淘汰出嚟嘅品種 與其講佢係進化到不如講佢係退化 但係兩者都唔係

獅子老虎 佢哋唔屬於同一種 所以佢哋雜交嘅後代係冇繁殖能力

個圖係人類進化過程
唔包括其他動物
係因為地球既環境唔同左 所以我地既基因會自己作出調整但我唔明既係 點解我地係地球唯一高等智慧生物 冇其他
以雞去講已經係
雞由人類養
凡係唔肥、少肉既就唔會再養
凡係大得快、多肉、易大既就拎黎養

所以識飛既雞而家都差唔多唔見哂
其實兩棲物種唔係變出黎係由一條變異左既魚(可能可以係陸地呼吸一陣)同一條冇變異既魚繁殖之後慢慢再慢慢將兩條變異左既不斷繁殖。所以啲兩棲類動物就可以較長時間係陸地上活動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞