其實人類係咪真係由猩猩演化出嚟?

328 回覆
12 Like 187 Dislike
師兄咩學歷
你邊度學返嚟…
唔同species係可以交配但唔可以生offspring,正確啲講,
佢地嘅offspring係infertile,所以只可以有第二代,唔會有第三代
連登達爾文
依個就係DNA多樣性嘅重要
有個好好嘅近代例子: 澳洲嘅兔仔
有人為左打獵而喺英國帶兔仔去澳洲繁殖 點知兔仔喺澳洲冇天敵 超大量繁殖 生態災難 最後政府用一種喺南大美穴兔流行嘅一種病毒 副黏液瘤病毒成功殺9成兔仔
但隨後發現病毒毒性降低左 兔仔數目都上升番 病毒仍然存在 仍然有兔仔病發 但雙方都「適應」左
因為太毒嘅病毒 毒死左宿主 太弱嘅病毒傳唔到出去 只有中間型嘅病毒 唔太毒 又傳染到嘅遺傳到落去
另一邊兔仔又係咁 對病毒冇耐受性dna 嘅都死哂 死剩仍然有力扑野嘅就可以將有耐受性dna 傳承落去
應該係有一個動物同猩猩屌完閪之後就出現咗人類
某啲連登仔,唔信教我唔會批評,唔信科學我唔會批評;兩樣嘢都同時唔信,所以促成 2019 年居然連 GTA 占卜都覺得有說服力嘅結果

香園圍、白虎山、大坑東蓄洪池,鶴藪水塘燒烤區場 6 號,麻煩留意呢幾點。。。

不如信我呢幅圖好過,按十二生肖創造的食物鏈最底端
唔係
我反對進化論
認為人類係無中生有出黎
係,所以信一個明顯錯誤既進化論都唔信上帝既注定落地獄

咁答滿意未?
人類係猿類近親繁殖出黎,
有99個係畸形猿,1個就係人類
唔信進化論
但信任何物種都有進化可能
其實都係討論 進化論某程度上 又真係prove唔到 始終人類未試過睇住一樣物種真係進化 就算真係有 我哋都唔夠時間去observe 所謂嗰啲骨頭dna共同性 魚又好兩妻又好 用細菌去prove又好 邊一種方法都有爭議性 因為都係我哋人類加咗我哋幻想嘅可能性落去 恐龍係咪咁嘅樣 其實都冇人知

兩邊嘅支持者都充斥著大量嘅歷史級人物 連登仔們又何苦覺得自己嗰套一定啱

我自己都偏向於進化論係錯,我覺得全部嘅嘢都係必然 計劃好 寫好曬,但我覺得啫,我成日都錯嘅。
因為自然環境下要保存一副甚至只係部份嘅化石其實好難 所以一直以嚟古生物學家都係fill in the blanks咁根據新發現嘅化石去填返啱中間出現過嘅物種
佢知就唔會開post啦
呢個已經完全唔關進化論事 你要揾嘅係考古學
讀咩多啲書 過多幾年啲理論又俾人推翻
人講又唔信,唔知又扮識,唔識又駁嘴。進唔進化就唔知,但睇你就一定係退化
科學理論未必有完整證據,亦有可能被推翻
你話結論係不可知都算
屌你走去信啲完全無根據嘅陰謀論
北京完人
唔係無新 evolute 嘅物種
係你無留意啫,喺2017年經歷咗15年嘅研究就證明咗有新嘅物種演化出嚟https://www.science.org/doi/10.1126/science.aao4593
不過,的確進化係一個好漫長嘅過程,相對於人類有記錄嘅歷史(大概二三千年)係非常之漫長。
除咗喺啲好封閉嘅生態圈 (例如上面講到嘅Galapagos Island)會比較容易見得到,大部份情況下就算有新嘅物種演變咗出嚟都唔會有人發現 (你諗吓喎,而家我哋都唔係記錄晒所有地球上完全移至嘅物種,而我哋而家有記錄嘅物種好多時都係數量上比較多,而佢哋之所以數量上比較多,係因為呢啲物種已經演變到好適合而家佢哋生存嘅環境,所以根本冇 selective pressure去推動去演化)。
我有個唔太正確既講法,但就易入口d

有1種魚生活係淺水地方,但無咩野食,於是要靠見到陸上有野食時彈上岸食,但上岸就無空氣,於是搵食就係不停彈出彈入。

N代都係咁,就慢慢dna會變到岩咁彈出彈入,可能演化出更易上到岸既4肢,亦可能可以短暫係陸地呼吸既器官。

大概就係咁,環境不停變,生存到落黎既就要不停變。
另外,人類並唔係由猩猩進化而成
而係我哋 share 同一個 common ancestor
想退化返 咁就唔洗返工
加多幾個感嘆號係咪會有多啲說服力?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞