其實人類係咪真係由猩猩演化出嚟?

328 回覆
12 Like 187 Dislike
自己Google啦
建議你用英文
睇見啲華文source就眼怨
google完,無
google完,無!!!!!!!!!
屌你都廢事
佢地做猩猩覺得自得其樂,自由自在。何必再進化呢?
https://ncse.ngo/transitional-fossils-are-not-rare

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_human_evolution_fossils

其他物種自己search transitional fossils
你上面講嘅寒武紀大爆發wiki中英文已經兩個世界
你想知多啲都係嗰句,用英文Google一次先啦
終於搵到你樓上的文嘅source
簡體耶撚網
巴打外型上有冇特別?
唔係,tigon/ ligon 都係冇後代 (大部分情況,mutation另計)
成班中學程度都冇既on9仔喺度獻世
人類唔係由猩猩進化 人類本身叫智人
冇過渡又點?你既理論係咩?

突然一種物種消失到另一種好似但唔完全一樣既物種出現,係點樣發生?唔通係上帝發現少左一種,然後突然有一日投放一堆好似但唔同既生物?

未被發現唔代表已經證偽,你可以提出一個理論更加附合現有既考古生物證據,去完善演化論,呢個都係好多科學家做緊既野。
其實有智人咁上下智力嘅物種係出現過好多種
上面好多人提過嘅尼安德塔人、直立人,仲有丹尼索瓦人,巧人…
https://www.bbc.com/zhongwen/trad/science-59084116
人類係上帝按照自己個樣造出嚟
Though many hybrid animals are infertile, ligers and tigons are not. They are perfectly capable of breeding and producing Li-Tigons, Ti-Ligers and other such amalgamations. Savannah cats are hybrids of domestic house cats and African servals, similar to the wolf-dogs in the canine world.
你唔應該用演化唔到嚟形容
而係佢哋而家嘅演化結果係最適合佢哋生存

例如貓科而家嘅生物結構係最頂尖嘅pretador
可能有一堆貓聰明啲但捕獲冇咁叻
結果生存唔到落嚟
慢慢就淨低捕獵叻嘅貓

而家貓狗都被馴化晒做寵物
假設野外環境越嚟越唔適合野貓野狗生存嘅話
過多幾十代可能得返可愛嘅寵物貓狗先會生存到落嚟(靠人類繁殖)
而呢堆貓狗放佢出野外應該會變垃圾

到時又會有人問點解貓狗呢啲生物會演化到淨係賣可愛
無乜 但比一般人大力好撚多
因為啲猩猩知道再進化就要翻工了
同冇讀過理科而又唔虛心嘅人傾理科嘢係難搞d
自以為challenge 緊演化論
實際上只係因為連science101都未理解聽唔明人哋論點
大量似是而非嘅偽科學理據
最攞命係以為自己主觀感受=邏輯嗰班
不過演化論又真係深d ge 唔係淨係記就得
大家討論下我唔知點解你需要發曬癲
進化論有好多派別 但主流都係基於達爾文
你講你嘅進化論係阿豬阿狗冇認受性嘅咁我唔討論

喺-物種起源-裏面 喺達爾文講 進化係由一個物種 變成另一個物種 佢係相信一個物種演變咗另一個物種係為咗適應生存 原本個物種就會被淘汰滅絕 佢相信natural selection
呢個並唔係我on99 講 係達爾文講

咁何謂物種? 物種嘅意思最簡單定義 就係唔同物種佢哋係唔可以繁殖下一代 或者佢地嘅下一代 不具備生育能力

根據進化論 當係啱嘅 某一樣東西進化咗成為黑猩猩同埋人類 我哋有同一個祖先 但我哋同個祖先唔會並存 我哋同組先亦唔能夠繁殖下一代具備生育能力 我哋同黑猩猩唔同物種 我哋嘅祖先暫時未有人搵到 如果搵到 進化論就成立 冇得再拗

同一個物種裏面 佢變嚟變去 有唔同嘅基因 呢啲係 biodiversity 黑人白人 唔知點樣變出嚟 但係佢哋變嚟變去都係同一個物種 有繁殖下一代嘅能力 呢樣嘢唔叫做進化 有個人類基因突變 唔見咗隻耳仔 多咗個鼻 呢種係基因缺憾或者異變
佢哋都可以繁殖下一代有生育能力 呢啲全部都唔係進化

你講嘅狼同狗 都唔係進化 因為佢哋完完全全係歸類同一個物種 舊嘅出現亦都係某個基因缺陷 但唔影響到佢哋脫離另一個物種 雜交下一代係擁有生育能力

我搵咗兩條link 特別係為你解釋一下 針對進化論裏面物種嘅定義

第一條就係講 進化論嘅誤解 點為止物種進化
基因上嘅演變唔等於進化

第二條解釋 點解唔係任何演化都係歸去進化論 究竟進化論 達爾文所講嘅係乜嘢

https://www.epochtimes.com/b5/23/6/22/n14020737.htm

https://www.jendow.com.tw/wiki/%E9%80%B2%E5%8C%96%E8%AB%96

你明就明唔明就唔明 繼續發癲鬧我都幫你唔到
好多人比呢D圖FAKE
最後尾個2~8格其實係同時存在緊

汁:老高
你第一篇文將好多概念撈亂
Evolution 發生嘅機制唔係得natural selection同sex selection
Artificial selection其實一樣係evolution
第二篇文就將一大堆形而上學撈埋一齊
仲有就係你不斷強調原文 咁你到底show唔show到原文出嚟?而生物學家又係唔係一路引用緊呢個所謂嘅原文做定義?
因為so far你呢兩篇文都好令人覺得疑惑

同埋如果要講觀唔觀察到新物種生成
大理石紋螯蝦算唔算係你口中嘅新物種?
佢哋同龍紋螯蝦相差嘅只係染色體倍數 但係兩者有生殖隔離
仲要到現時為止都搵唔到大理石紋螯蝦嘅原生地 種種證據顯示佢哋係喺水族館誕生嘅新物種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞