其實人類係咪真係由猩猩演化出嚟?

328 回覆
12 Like 187 Dislike
不如你講吓點解人類係由猿猴演化就要有其他動物都進化智力
如果演化係自然過程
咁理應唔會只有一種物種可以進化到頂點
你係咪睇過啲咩「進化論者唔敢提昆蟲」之類嘅content farm
點解智力係頂點完全係人類思維
人類一次大滅絕都未經歷過
用大自然角度曱甴生存優勢仲大過人類
嗰啲停止演化過億年嘅生物先係所謂頂點
講真,可以維持成個種族長久存續先叫頂點lor
試吓唔好擺個重點喺頂點兩個字度
思考吓點解得人類可以發展出高智慧
挪亞方舟嗰陣咪經歷過囉
科學界只有論說無確實答案,我無謂9吹

但想指出一點,大自然中大把物種某項技能係獨領群雄。你唔將智力放得咁高其實人類只係其中一種某項技能獨領群雄嘅物種
On99 邊撚度有寫新物種嘅出現會令舊物種滅絕 仲話係 definition?
唔係
係由一個更早嘅動種
演化出人類與猿猴兩個分支
狼到狗嘅馴化都係 evolution 睇多啲書唔該
答案係迷幻蘑菇!
未食之前係猩猩仔,食完菇變咗人類!
姐係要做過研究先可以討論?
唔係,只係你求其睇多幾篇文已經知嗰啲content Farm文全部鳩up唔洗本
https://hk.epochtimes.com/news/2018-04-12/18611133

原來大紀元有份, 唔怪得兒登信到十足十
咁其他物種有獨領群雄能力嘅情況咪一樣用進化論解釋唔到
同一個大自然點解唯獨得佢可以進化到有嗰個技能嘅頂點
其他連燈尾都見唔到?
咁其他物種有獨領群雄能力嘅情況咪一樣用進化論解釋唔到
同一個大自然點解唯獨得佢可以進化到有嗰個技能嘅頂點
其他連燈尾都見唔到?
一本書講哂
將evolution 譯做進化其實成日誤導咗令人覺得演化一定要係更加複雜更高智慧先叫高級
演化冇方向性 冇話要以人作為最終目標 人亦都唔係高級過其他物種 點解其他物種演化唔到好似人嘅高智慧 呢個問題係因為企喺人嘅角度去睇 覺得高智慧先叫高級 用返貓頭鷹嘅角度 咪問點解人夜視能力咁廢
點理解智慧呢樣嘢其實冇影響
按你要求改一改講法:
點解得人類可以喺智慧呢一點上遙遙領先其他物種?同一個大自然去演化,其他物種就算及唔上人類,差別都未致於大到咁。
正正人類同武肺玩法一樣
因為解決一個問題有千萬種方法
而演化唔係一個主動過程,無所謂最好方向
氣溫上升可以生毛、可以恆溫、可以細小化、可以落水游、可以開冷氣等等等等
你要理解咗智慧一開頭用喺邊
又或者最開始腦部增大係為咗咩
返到原點都係為咗獵食/生存

同你打機一樣啫,有人加攻有人加防有人加敏捷
只係演化黎講大家可以「選修」嘅項目有無限咁多
選修邊個項目係隨機發生
我都有睇呢本書,但去到中間有啲悶,頭半講人類發展史係幾得意嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞