[四月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (56) (急!線上等) 如何抵擋毒舌小姑的言語攻擊?

1001 回覆
11 Like 13 Dislike
SDGO俾佢地照抄都唔識 搞埋啲垃圾出黎
個模式當年都做得好成熟 格機射機都有得玩 又有得玩變型/變身
好明顯想focus 喺完全唔識膠達既人,所以一開波出一大堆勁冷門既機、機體武裝隨性、照搬ow 之類既玩法,但事實上就係唔識高達既人唔會對佢有興趣,識高達既人見到都想嘔

得罪講句作為可恥既唔換皮抄game, 佢抄野既能力連大6既車尾燈都望唔到失敗程度同境界戰機有得fight
果陣sdgo我老表成班fd無睇過高達都玩到好後期
真心癲

Amazon終於都到了
其實狸媽有冇直接同米米講過風靈就係艾莉,狸貓就係複製人 第23集米米同狸媽婆媳辯論個時,米米好似乜都知道哂。 我忽然覺得自己係味睇漏左d 咩
Amazon +1

左腳小腿係咪反轉咗
係 睇黎我唔係好夠精神
自行腦補22集貍米重逢到見老豆中間嗰段時間講咗
再順便腦補埋 所以講話貍貓驚坐異靈驚到震

唔係好識磨透明件
我估風靈係艾莉係米米同狸媽傾合作QZ 個時知合理D 而狸貓就係複製人可能大結局先知 不過狸貓既身世對米米黎講又真係唔重要既
期待小說可以補完呢啲細節
如果可以補埋個婚禮就最好
不過都係我FF 雖然狸米結左婚呢個訊息大河內已經傳達到99%既觀眾心中,但始終冇白字黑字或結婚畫面正式交代兩人身份。同性婚姻呢樣野我完全feel 到日本社會比左作者有好大既局限。除非日本可以成為第二個亞洲地區推行同性婚姻合法化既地方。如果唔係應該見唔到呢一日
22集狸貓係米米房門口一開頭已經講要去QZ搵艾莉
即係知米米同狸媽合作嗰陣已經知道晒啦 貝爾又係一齊幫手
好難覺得米米會唔知發生咩事
某年某月某天 OVA...
小說想睇多d狸貓視角心中的米米
私心都想佢補完結婚
狸米黨的福音書
但感覺對親家真係好難寫
直覺覺得佢地未必有搞婚禮
3年後狸貓行果幕隻右腳好似仲係拮下拮下咁
所以米米先挨住佢右邊用體重撐住佢
又或者米米就係咁痴身
小姑+戒指我覺得已經很valid
今日抽左一盒卡
中咗米貍
啱啱從16集睇完結局,雖然有啲遲,但係都想搵人分享一下
其實成套嘢狸貓真係EQ2000,
我覺得最大問題係米奧,佢老母同埋艾利根本冇尊重過女主角,
換一個講法可以話係睇佢唔起,覺得佢乜都唔識, 冇尊重過佢感受
原本以為米奥再同狸貓見面嘅時候,會為件事道歉,點知係冇!
就連佢阿媽同埋艾利,都冇為呢件事道歉,證明佢哋根本唔覺得有問題?(btw佢阿媽就算啦,由個頭到尾都唔覺得有領狸貓情,貫徹始終都係便宜女嘅待遇)
艾利又點計,明明講到係姊妹,但咁大件事一啲商量都冇
某程度嚟講,都算係認同咗阿媽當佢係condom嘅決定,連一個共同進退嘅機會都冇畀到佢,講到尾係冇在意狸貓嘅感受
然而事實係女主角面對眾叛親離,無人安慰嘅情況下依然振作,無黑化,無故作堅強,米奥出事之後第一件事係安慰佢,
明知老母唔愛佢,但依然感恩愛佢,
見到樓上唔少人討論都係狸米,感情線問題
但係我嘅角度,去到結局
依然見唔到米奥改變對狸貓嘅睇法, 最嬲嘅係遇到問題,佢寧願搵任何人討論,都唔揾狸貓,其實就係覺得佢乜都唔識,講都嘥氣,明明狸貓EQ不知幾高
只要米奥一路從政落去,之前發生嘅問題都係會再出現

睇完結局,我嘅感想係問題未解決,狸貓已經原諒一切,求討論
以上提出既問題好大程度體現左連續睇落去無時間消化劇情既結果
特別係呢套番情報量咁多又咁密集

我覺得最大問題係米奧,佢老母同埋艾利根本冇尊重過女主角,
換一個講法可以話係睇佢唔起,覺得佢乜都唔識, 冇尊重過佢感受

得罪講句20話結尾之前狸貓真係乜都唔識無辦法自己做決定

原本以為米奥再同狸貓見面嘅時候,會為件事道歉,點知係冇!

22話咪係房入面承認左因為自己獨自決定令好多人受傷害同埋將狸貓帶離狸媽既決定係錯誤

就連佢阿媽同埋艾利,都冇為呢件事道歉,證明佢哋根本唔覺得有問題?(btw佢阿媽就算啦,由個頭到尾都唔覺得有領狸貓情,貫徹始終都係便宜女嘅待遇)
艾利又點計,明明講到係姊妹,但咁大件事一啲商量都冇
某程度嚟講,都算係認同咗阿媽當佢係condom嘅決定,連一個共同進退嘅機會都冇畀到佢,講到尾係冇在意狸貓嘅感受

商量啲咩 狸貓當時跟本無自己做決定既能力只識聽老母話
艾莉已經決定跟媽媽願望執行QZ 拉埋狸貓落水好大機會係狸貓都會失去肉體入DATA STORM 佢地兩個都想狸貓可以得到自由活下去除左掉低佢做震撼教育仲有咩選擇?

然而事實係女主角面對眾叛親離,無人安慰嘅情況下依然振作,無黑化,無故作堅強

地球寮: ?

米奥出事之後第一件事係安慰佢

狸貓經歷左咁多應該feel到17話決鬥應該係米米為自己好(?)

明知老母唔愛佢,但依然感恩愛佢

狸媽22話咪講左愛佢但係佢仲有地球寮同米米,但係艾莉唔同

依然見唔到米奥改變對狸貓嘅睇法, 最嬲嘅係遇到問題,佢寧願搵任何人討論,都唔揾狸貓,其實就係覺得佢乜都唔識,講都嘥氣

米米無睇錯狸貓喎,佢本身剩識聽老母話,佢最後係改變左狸貓令佢識做返個人自己做決定

只要米奥一路從政落去,之前發生嘅問題都係會再出現

最後咪講左有幾多人就有幾多種正義 人最後都只可以盡力而為

btw見到你user name幫你㩒一下
其實水星劇情對白都明都明槍容易明,唔係咁難理解啫...
點解會咁多嘢睇漏,是否只睇中文字幕同純聽得明日文嘅分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞