[四月新番] 機動戰士高達 水星的魔女 集中討論 (56) (急!線上等) 如何抵擋毒舌小姑的言語攻擊?

1001 回覆
11 Like 13 Dislike
https://twitter.com/tagamarie/status/1675423646029062144?s=20
左邊狸貓,右邊Eri
左上角已經有白頭髮
左下角張海報有啲怪

呢個shot真係好似去返90年代高達動畫咁
劇情上狸古/狸4/米dick其實都斬得乾手淨腳
古爾大哥表白被拒絕,保住公司守住同老豆之間既聯繫更重要
4號已經栗一燒左,最後出返黎反而令人惋惜狸4呢pair
米dick未熟的蕃茄已經說明一切,而且某程度上係傻dick自己攞黎
可以走到最後既自然得返狸米
個結局好明確,但又唔會話阻礙到支持其他cp既人繼續二創同幻想
呢d位係睇到大河內爛船都有三根釘
我覺得唔洗下下都要有貼貼先係百合
為對方幸福而行動想守護對方呢啲野其實重要過你純肉體貼貼
米米呢d位係明顯d,為狸貓開公司,婆媳大戰(每次都被打面)
狸貓由一開始被逼,去到真心想守住holder個頭銜,冇shutdown個輸出可能射死埋大哥
大河內有份寫pripri,公主同安潔其實都冇話真係有太多貼貼
再遠d少女革命(不過大河內係寫小說),都係勁N多條線,Utena直頭比鳳曉生食埋
好似以前d百合本身就係主要強調精神層面果part,大河內大部分時候只係keep返呢種寫法,當然都有geass磨走個桌角呢類既
主流社會普遍唔太接受重百合,最多都係好似筣可筣絲呢類輕百合咁刷皮球。而水星其實算幾重百合,你越細心去睇就會feel 到百合味越濃。好在乎觀眾有冇心留意,比個例子好似最後一集狸米show戒指個幕,其實有唔少觀眾係miss 左,重睇先知
成套作品去得太快經常用幾個畫面或兩三句對話交代某d 野,難怪有d 朋友係感受唔到。
今朝先見到某好鍾意講SEED嗰個動漫U禿爸話貍米唔係好百合
都唔知話佢睇得太少百合好
定係話佢根本冇認真睇好
巴打指的主流社會係指邊個先?

日本同亞洲就算9數啦, 歐洲同英國宜家好開放啦, LBGT好普遍, 連英國官稱結婚對象都改成"Civil partner", 甚少再聽過husband or wife等等強調"男女結合"的詞.
老實講有更多貼貼梗係越好
但寫到互相為自己珍重嘅人付出成長同改變
著筆喺兩個人感情 rather than CGDCT
仲可以點唔百合 仲要真百添
雖然清水但真係珍珠都冇咁真
咁多蕃茄比喻 對稱 暗示 visual language
就咁講Season 1都真係有排講
上次cchat食蕃茄都已經一篇千字文
吓吓畫出腸咁話比你聽邊度好睇
更正我既主流社會的確係亞洲地區
希望之後會持續改善開放d
只要間接描寫同抒情寫得好,就唔需要畫公仔畫出腸。
只有2D作畫先做到呢種feel

但而家嘅人只會話係崩
崩唔過
【遊戲新聞】

當初被不少玩家戲稱為「高達版《OW》」的《GUNDAM EVOLUTION》,在剛才正式宣佈將於2023年11月30日結束營運,在7月底將會停止所有課金道具的購買,並改以登入或活動形式贈送道具。而餘下的兩個賽季分別會在8月及10月底更新,將會有遊戲最後兩部新機體及數張新地圖。

垃圾笨大
好似出咗唔係好耐咋喎
永遠無人識設計遊戲性咁
Bandai Game=伏
唔係EXVS嘅Bandai高達Game=伏伏伏
G gen唔伏啦,係悶姐
CrossRays係ok
創世順住年份打到自護前線悶到棄咗
艾利都有講小姑
啲人不嬲文戲都唔留心睇
依家睇番覺得水星最大缺點係宣傳上強調套嘢易入口,但係堅持用鏡頭語言講故,唔俾角色內心獨白,台詞富野過大部分非富野高達。
高達game 但想去除高達元素,出一堆冷門機武器又亂改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞