[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
切口唔齊會容易導致鬚根倒生
即棄剃刀邊隻最好?
最乾淨同最護膚分別係邊隻
剃鬚皂/膏介紹邊隻?
DE safety razor 邊度買,上網搵唔多覺有呢個牌子
Double Egde Safety Razor
雙刃安全剃刀

係產品名,唔係牌子黎
朝早用4刀片吉列,放工隨身有個50蚊電鬚刨清一清
#42 答左 睇下啱唔啱用
利申
人手打泡要心機時間技巧
未必每個人都啱用
我自己覺得打泡幫我剃得更好
打得好嘅泡 嗰種香氣同質感可以令一個沉悶嘅剃鬚過程變成一種享受

剃鬚皂同剃鬚膏只係固體肥皂同cream嘅分別
實際使用冇乜差別
出名牌子有Proraso, Taylor of Old Bond Street, Geo. F Trumper, Truefitt&Hill, Stirling Soap Company
每個牌子都有好多唔同香味, 間中轉下款都係一種樂趣
上amazon可以搵到某幾款

剃鬚刷有獾毛, 豬毛, 馬毛, 人造毛, 各有優點
傳統上獾毛效果最好,豬毛最平
不過近年人造毛質素越來越好,甚至追得上獾毛
所以建議新手平平地買個人造毛刷玩下
有興趣再按需要考慮升級

打泡方法呢段片講得好好
https://www.youtube.com/watch?v=ERoPHQOxY7s

有唔明再問
係呀

用緊依隻
呢種佢有彈弓幫你調節角度
safety razor就冇,你要自己就塊面
國際大刀會
用咗好多年
我都俾百靈個名氣昆咗
又係買咗7系連清洗叉座
仲衰撚過以前用舒適剃刀多多聲
剃完個下巴直情見到黑色點點
之後都係用返舒適剃刀
用開蜜蠟

用過呢把blackbird之後已經返唔到轉頭想賣哂之前果d刀
想買埋titanium版但驚把舊刀甩唔到手太小眾
好靚
不過都幾貴下
我用過就覺得值屌打之前用過果d
不過都話唔埋無話愈貴愈好,個個人塊面唔同
我之前都買過個個都好評既刀,最後都係覺得唔好用
可能剃刀玩到極致就會係咁
越玩越高要求 試完一把又一把
最後先會搵到一把最適合自己嘅刀
咁岩之前把吉列剃到鈍哂,多謝巴打介紹,準備落柯打~
有冇人做過激光脫鬚
咁有冇牌子好用?
樓主漏咗講點解double edge/ single edge會好過啲4、5塊刀片,係因為5塊刀片=𠝹5下,好傷皮膚
香港會推傳統剃刀既野得幾間。。。。

樓主賣廣告。。。
終於有剃刀po LM
電刨一路都有敏感問題
轉用完Safety Razor 返唔到轉頭
又乾淨又治愈

利 merkur用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞