[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
係森林買左
Mr Fine"Better Than Badger" Classic Shaving Brushes - Synthetic Angel Hair Shave Brush For Men - The Wet Shaver's Favorite - White

Edwin Jagger Double Edge Safety Razor, Knurled, Short Handle, 5 blades

Proraso Shaving Kit for Men | Refreshing and Toning Pre-Shave Cream, Shaving Cream Tube and After Shave Balm in Vintage Gino Tin | All Skin Types

G.B.S Double Edge Razor Blade Sample Pack, Variety of 16 Safety Blades
而家差個碗 有冇咩推介
用飯碗就得
初學先要用碗
比較容易觀察泡嘅狀態

上左手直接face lathering就得
碗都慳返
上面果款真係垃圾到痴線
三圓頭真係垃圾
買咗佢隻series 7000
有某啲位剃極都剃唔乾淨
之前用百靈最平果隻series 3 仲好用
依家試下用用safety razor先
我 first pass會拉行啲皮剃,乾淨啲
second pass懶直接skip落third
third pass 拉皮會razor burn, 所以就咁逆剃算
so far 咁做好似最快最乾淨
明明剃完鬚先出街都俾人問做咩唔剃鬚
可能真係因為其他地方太乾淨所以對比之下啲鬚根好突出
要止血是咪即係預你剃到流血
啲鬚似鬼佬咁密,新手用呢個list ok?

新開既刀片 頭個浸 好似啫喱既野 叫乜

刀片冇哂佢 即變好難用

想補返上去 叫咩 想買
如果想剃頭應該用咩?
真心問嘅
落泡剃袋底毛驚睇唔到會刮損
用過一次嗰啲剃鬚刀,之後生出嚟啲毛軟咗好多
番唔到轉頭

利伸順剃,逆剃痛撚到飛起
lm
philips三圓頭轉用safety razor路過
用左幾個月已經有扯鬚feel 唔係剃緊
唔乾淨個位打極圈/壓落去都係剃唔到 仲剃到敏感
依加SR慢慢剃順滑又乾淨舒服好多
電刨留返旅行備用就算

其他比樓主答
多謝分享
我都見過有人advocate咁剃
始終少一次pass對皮膚傷害又會再少啲
前提應該係first pass已經接近close shave
逆剃先冇咁kick

razor burn有機會係刀片/剃刀問題?
無論用咩方法剃
一定有機會有肉眼睇唔到嘅microbleed

所以剃完鬚建議做返消毒止血嘅工序
會大大減低感染/生暗瘡嘅機會
歡迎入坑

少少建議:
1. 刀片買sample pack,試多幾款牌子
Astra係好野
不過100塊用1-2年都未必用得晒
2. razor brush stand實用性低
啲gears用完沖水放枱面直接晾乾就得
可以唔使咁早買
係咪講緊cartridge刀頭嗰啲啫喱?
應該要成個刀頭換先得
同剃鬚一樣
咩都得 睇自己preference
老實講 我冇經驗
巴打不如試完上黎分享下
如果黎緊既十年八年都唔打算留鬚
脫鬚先係最佳解答
我諗緊買電動嘅修剪器好定係買safety razor好
剃鳩毛都想追求質感
Safety razor 啲木柄好正
用開即棄式,唔明點解要幾千蚊買鬚刨
電鬚刨一律建議先用trimmer cut短先再剃
乾淨程度視乎你磨幾耐同推幾貼
越貼越易敏感
要乾淨一定係照住鏡
你真係on9 睇下醫生啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞