[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
電鬚刨剃得勁唔乾淨
吉列嗰啲多層刀片又貴又傷皮膚
點解冇人講下啲真係好用嘅剃鬚刀

同大家分享下常見嘅剃刀種類:

1. 電動剃鬚刀 (電鬚刨)

好處: 容易使用, 快, 可以乾剃
壞處: 剃唔乾淨, 難清潔, 容易引起皮膚敏感/毛髮內生, 價格昂貴

用過電鬚刨都知道有幾方便快捷, 基本上30秒內一定剃完
缺點係冇可能剃得乾淨, 點都會有少少鬚根
金屬網同刀片中間容易累積污垢, 清洗唔方便
個鬚刨唔防水就仲難搞
所以用鬚刨剃鬚塊面成日都生好多粒粒
總括而言, 除非閣下好趕時間+對衛生同面部皮膚零要求
否則強烈唔建議用電鬚刨

2. 替換式刀頭/多重刀片剃刀 (cartridge razor)

好處: 使用難度低, 不易剃傷皮膚, 較電鬚刨乾淨
壞處: 刀頭貴, 長期使用成本最高, 容易引起皮膚敏感/毛髮內生

市面上最容易買到嘅手動剃刀
刀頭設計可以上下活動, 無論手柄任何角度都可以保持刀頭貼合面部輪廓, 所以使用相當簡單, 用力過大都唔容易剃傷
比電鬚刨剃得更乾淨 (雖然未至於完全貼服)
不過呢類剃刀有好多問題
第一, 雖然廠方聲稱刀頭可用一個月, 實際上剃5次左右已經變鈍要更換; 以刀頭價格平均一片$30 (最平款$20) 計算, 每兩日一次剃鬚, 一年成本已經大過$1000
第二, 如果你夾硬每片用足一個月, 鈍左嘅刀片會扯斷鬍鬚, 引起皮膚出血, 發炎, 毛髮內生等等
第三, 多重刀片唔會比一塊鋒利嘅刀片剃得更乾淨, 反而會剃走表層皮膚, 長期使用會引致皮膚敏感

3. 安全剃刀 (safety razor)

好處: 乾淨, 衛生, 不易引起皮膚問題, 長期使用成本最低, 品牌/型號選擇多
壞處: 有使用技巧, 手法不當容易剃傷

最推薦嘅剃刀
可細分為單面 (single edge/SE) 同雙面 (dual edge/DE)
DE safety razor喺討論剃鬚嘅圈子當中, 公認為最適合日常使用嘅剃刀
可以剃到完全貼服冇晒鬚根, 唔會引起皮膚問題, 刀片容易更換, 成本低廉 (刀片價格平均一塊$0.5-1)
剃刀設計非常多, 鋒利度由溫和到貼面, 手柄材質由金屬到木材任君選擇, 可以按個人需要決定
刀片選擇亦同樣充足
缺點為使用上有一定技巧, 要時間上手
初學者可能間中會剃損, 或者花費較多時間剃鬚
話雖如此, 一般而言剃3-4次已經可以掌握基本技巧

4. 直式剃刀 (straight razor)

好處: 乾淨, 衛生, 不易引起皮膚問題, 觀賞度高, 型
壞處: 使用難度最高, 容易剃傷, 日常維護困難, 價格昂貴

最傳統嘅剃鬚方法, 理論上可以最容易做到完全乾淨效果
不過上手難度極高, 角度稍有差錯就馬上見紅
要定期保養預防生鏽, 搵有經驗師傅磨刀保持鋒利
單價最平都$1000以上
建議留返比高手或者barber shop啲老師傅使用

希望以上資訊幫到大家
有經驗嘅巴打都可以分享下
邊度有得買🤣
一直用電鬚刨十幾年,入電芯個隻
成日話咩多刀片、逆剃會傷
我用咁多年都未遇過
一個刀頭用兩三個月都仲剃到
第一 香港人邊有咁多鬚

第二 香港人一起身就衝出門番工

用電鬚刨算啦
貴啲嘅電鬚刨加自動清洗無得輸
乾淨衛生又快
我剃完走得
你仲茶緊剃鬚膏

樓主想問吓呢款係邊種
美馬最方便
香港都有兩三間鋪賣緊,不過價錢mark up左同選擇極少
我以前用都係咁諗
不過用過一次真正鋒利嘅刀片,嗰種順滑感真係返唔到轉頭
想試safety razor 好耐, 是咪又要落泡, 又要鬚後水咁攪一大餐
鹹魚青菜各有所好
你中意電鬚刨完全冇問題
不過效果比剃刀差亦係事實

鬚根顯微鏡圖,左邊係剃刀,右邊係電鬚刨
比大家參考下
個個人唔同
我三日唔剃變張飛
當年俾高登仔昆左
買左個百靈7 系 差唔多三千蚊
吹到無撚敵 乾淨過剃刀
點知用落完全唔乾淨
成面鬚根
打泡係必需,都係1-2分鐘嘅事
鬚後水拍上面10秒都唔使唔用都得嘅,對皮膚冇咁好啫
見親剃鬚post,最後一定係推介人買safety razor

Ps 香港地生活急速,電鬚刨算啦
用開眉鉗
抆完滑到同屎忽一樣
即棄式可以當安全剃刀,不過用一兩次就收皮
講快,電鬚刨一定冇得輸
講乾淨又易用,安全剃刀就係首選

睇你個人需求
同時都冇必要限制用死一種
可以趕時間用電,有時間用safety razor
剃得再貼面都無女架啦~算吧啦
由細到大都係用 2,電剃用過排發覺冇撚用根本
冇再用之後
2 剃得真係好乾淨,又洗得
水牙線d fd?
泡又有冇分咩牌子好用
本身用開剃刀 轉用電鬚刨返唔到轉頭
我都係用一次就dum
Thx
點會呀
我用一個月以上仲剃到

Schlick Quattro 4幾好用,防剃損設計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞