[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
計過條數抵玩就試下 一試就愛上左
成set 剃刀+盪刀帶+碗+鬚刷+剃鬚皂+明礜+座
美馬運過黎5舊水有找
把刀運黎已經開左鋒?
yes,通常出廠前巳經用機磨左一次 係shave ready. (大陸牌子除外)
係有啲人會追求啲唔同刀感,自己用高目數既磨刀石磨一次 我自己個人感覺(或者自己呃自己)係滑啲
https://youtu.be/z_-s0phRZng

7:00 左右有講原廠點磨

如果你係買bundle 一set 果啲,如果把刀係大陸牌子(gold dollar) ,通常間舖都會磨埋比你
開左 運黎果陣仲有層油保住
最多 3 次。d刀片咁平,換得頻密d 都唔會肉赤
成300$一盒
你係咪俾人呃左

我用開 personna red,上amazon 買廿蚊美金已經有 100 片
我估佢講緊cartridge
咁用得 cartridge 就預左俾人當水魚禁
用 safety razor 都要識忍手
唔係破產都唔掂
我買吉列ProGlide
你買咩可以買到破產
cartridge razor不嬲性價比低。你見d 公司永遠都係sell 你用 cartridge 而唔係 de razor 就知 d 佢地賣 cartridge razor 賺到笑
啲刀架好靚好易會越買越多

利申:只得兩支
靚少少嘅razor至少1k
玩下badger brush又要4位數字
仲未計過千上百種soap/cream等你試

香港玩wet shaving好多野都冇實物睇
有心一定要自己買黎試
運到返黎又隨時中伏
荷包都幾傷
用緊 merkur futur 有得較埋 blade setting 都唔駛 $700,過千蚊既唔會剃得乾淨d

shaving cream 我用nivea 簡單野,又平又方便

aftershave 反而我會買好少少,trufitt and hill 都係 $400
大佬可唔可以做啲tierlist
同意呀,簡單野已經夠好
用熟左其實大部分gears都唔會差得太遠
純粹剃鬚唔使搞咁多野

不過有啲人中意當玩具咁玩
例如比較下唔同razor design
試下唔同soap/cream/aftershave嘅香味
又幾得意嘅
唔敢當自問試過嘅gears都係極少量
大部分都係上網睇返黎
隔離wet shaving po有幾位巴打識得仲多

睇中啲乜 po上是但一邊
大家一齊交流下 互相學習
幾毫子塊刀片邊有肉食

以前我都用吉列五層刀
突然間發現佢實在太貴,好似俾佢㩒住搶咁
於是就去探索下有冇平啲嘅剃鬚方式
就發現左DE嘅存在,就發現原來以前俾人搵左咁多年笨柒

兩年前我買第一批刀片我到呢家仲未用完,比起五層刀真係慳唔少
一盒 100塊
無日日剃 一個禮拜多d先燒一塊
一盒真係輕鬆用兩年
俾你攪到去左EJ官網買左set
EJ DE89 連syn shaving brush + cream + pack Astra 連運到香港£43

Made in Sheffield
想問如果懶得打泡有無咩好建議
本身買咗支gel 但我技術差成日要來回剃
有時啲gel乾咗都未剃完 要補一轉再剃
打泡都係咁樣補
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞