[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
DE Blade就得
我都新玩
用過astra green, feather, iridium, gillette silver blue, merkur, Derby premium, BIC, Wilkinson

我黎講,暫時得astra green, feather, Gillette silver blue 同merkur 用得落

其他一係就卡刀一係就blade feel太勁

新手一定要買啲sample pack隻隻試先知邊隻啱用
Silver Blue amazon $1.17 一塊 抵玩
Silver blue好似出哂名順,有興趣可以睇睇呢條片

https://youtu.be/0WCiInvB_gE?si=f_ixy-paHBuQVpNl

另外外國都有網站為唔同DE blade鋒行同耐用度做測試,當中silver blue喺耐用度方面名列前茅
想問下有咩膏/soap 唔會刺激/那春袋
我睇成份我估係有酒精所以那, soap應該冇酒精?
買咗支proraso refreshing, ok那, 成份有alcohol
吉列, Menthol, 那到on9
有支舊nivea,冇alcohol/menthol, 有panthenol, 唔那,但係cheap, 佢啲泡好稀, 唔太鍾意
啲野成日MEN,REFRESHING, 剃鳩毛唔太方便
買野最平做法係去amazon買夠金額免運費?香港好似好少選擇

我新手買咗henson shaving AL13 + rkblades x100 (promotion)
我面好少鬚,買嚟係想剃下體剃得好啲
剃面第一次用唔太就手,第二次用已經ok熟手
下體就剃完面熟手咗, 第一次剃都冇乜難度
去reddit有人叫我乾剃, 用bengay

自己研究完打算咁
支cremo都係reddit推介, 我覺得就算soap>cream都可以留嚟旅行剃鬚用
見好多都推silver blue, 100片好多, 但香港冇, 唔想分幾轉買, 打算唔啱用賣2手, 香港要買astra/feather 好易
剃下面就用電啦
想clean啲咪做waxing
新手買刀,刀片,掃,皂,alum block就可以?鬚後水有冇用的
新手剃親都流血,唔知係咪把刀嘅問題,用緊
Edwin Jagger R362CRSR
有用
post-shave splash/balm是但一樣
有冇做足pre-shave routine?
記住輕力剃 搵啱角度
有搽泡沫剃鬚膏

但都係成日損
熱毛巾敷面5-10分鐘
或者沖完熱水涼去剃

有啲人會用埋pre-shave oil
皮膚拉得唔夠直關唔關事?
梗係關事
懶人做法 - 沖熱水涼,搽 shaving cream

刀片 - 通常係用 2,3 次就換

技巧 - 唔好用力壓去皮膚,每一下應該係好短,唔好貪心諗住一下過
用左半年安全剃刀 想放棄用返百佳果D多重刀頭算
果D雖然得8~9成乾淨, 但勝在鳩剃都唔會損
而家用安全剃刀完全唔安全
一剃損流血流勁耐 完全止唔到血
有冇試過極光系列
有冇師兄放silver.blue 可以試試
第一次用 驚剃損 隻手震到仆街
有無師兄用過alum cube,覺得效果點
止血殺菌一流
如果同post-shave balm一齊用嘅話先後次序有無講究
balm最後用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞