[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
真男人一定留鬚
第一次聽Henson呢個牌子
睇官網介紹 made in Canada
Aerospace grade aluminium
好似都幾正喎
蜜蠟好過啦

認真答你
大家都係體毛 原則上一樣剃法
如果用safety razor
我會揀一款輕身 短柄 易操控嘅
冇咁易失手
用緊safety razor

有兩把吉列, 咁q多刀片都唔好用
我用過Maggard razor
有Proraso TOBS 同另外幾十隻牌子
不過要集運1-2星期到港

暫時我都搵唔到邊間多選擇又唔洗集運
等其他巴打分享
三日先剃一次邊叫生得快
我朝早剃完夜晚返到屋企已經見到啲點點
同普通鬚刨根本一樣
我鬚唔多
覺得仲輕鬆

趕返工直情用噴鬚膏
有時間用Barrister & Mann 加豬毛掃打泡
勁香可以話係享受

鬚後水求其拍兩下就得, 或者盒噴鬚膏靚嘅其實都唔會好乾, skip 都得

吉列啲多刀片鬚刨我覺得就智商稅
又貴又唔好用

safey razor 又順又好用
刀片平到成日換都唔肉赤
刀柄又有復古又有金屬
唔係吉列啲膠料貨
高質post,我啲鬚好似鬼佬咁密,剃完半日都冇已經出返晒
用緊FEATHER AS-D2
MIJ 好C服

首先一定要搞清楚鬍鬚嘅生長方向
因為落刀要跟返啲方向
每個人都唔同, 尤其頸部可能會向橫甚至向上生, 如上圖

https://youtu.be/-qSIP6uQ3EI
2:00 開始睇
注意角度 輕力 放鬆手腕
first pass 順剃 跟生長方向
second pass 橫剃 生長方向90度角
+/- third pass (非必要) 逆剃
樓主post果d 除左最尾人地去上海髮廊果隻剃刀之外 我全部都買過

追左好多頁
發覺唔係好多人同我一樣
d鬚生得勁快 一日要剃兩次如果真係想無乜
一個禮拜唔剃等於人地半年無剃咁

結論係試過全部都解決唔到 只可以做激光
不過拖左好多年都無做就放棄左
#311 覆左
有唔明再問
好正titanium
巴打 刀片係咪都係用返feather?
緊係
feather刀片已經好好用
外國呢方面好好多
可能比較多人用safety razor
唔啱用就放出去買過另一把 唔啱試到啱
真正One man's trash is another man's treasure
Feather刀片對我黎講太鋒利 好容易見血
不過外國啲user review話用喺AS-D2就會平衡返
https://youtu.be/ps88RU_BXlA

呢段教學好呀
係會平衡返
唔好用死力壓落去剃
輕鬆一刮就已經乾淨晒

除非有暗瘡, 酒米突起
唔係嘅話都唔會見血
刀片邊度有得買
之前係張梁記買刀
送咗一盒紅色刀片
之後再買一盒綠色($10 5塊 1塊用一個星期
有冇分別

講真safety razor係抵用
係個刀身比較貴,但睇落係幾復古美觀嘅
上amazon買啲sample pack
試多幾款睇下邊隻啱自己

千祈唔好貪平一野買咁多
我新手嗰陣買左100塊 兩年都未用完
有冇圖睇吓
啲泡你哋通常打到點先為之perfect
張梁記同vlab
美馬寄到嚟都蚊瞓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞