[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
我相信你會中意safety razor多啲

介紹你買支styptic pencil
萬一刮損左 點兩下立即止血
木柄香港潮濕, 諗清楚

舊圖2年前買,而家仲有1半未用晒
用緊Rockwell safety razor 成三年
個100塊刀片用左咁耐都仲有大半

朝早起身開窗簾對住個大太陽修鬚
係美好新一天既開始

不過我比較懶,唔想打泡
都係用吉列泡算
比巴打導咗入坑
但想問個on9問題 我一路用開電鬚刨
唔洗落泡
如果搽咗泡睇唔到邊個位有暗瘡咪好難避開
定都係照一刀落去
暗瘡你應該自己feel到?
照刨點都會傷下麻?不過逐刀自己控制應該好過電刨一秒幾百刀?
用刀真係太多步驟
想問下 Bruan s9 同s9 pro 有咩分別
都係多左查/打泡je? 我用壓縮罐一擠就係啦wor
真係唔知 平時無泡我會避一避唔剃嗰個位
怕落左泡快快手一刀就成面血
應該一剃落去就會feel到 自己feel到避開下
之前日本城入過批蟹貨剃鬚膏 滴露出既,印度版,賣19.9。 我貪平買左4支,印度係剃鬚大國,啲cream 都有一定水準,大家行過見到想獵奇都可以試下。不過都賣左成年應該差不多賣晒
生返岀黎唔拮咩
直式剃刀可以用換刀片款, 平($100~), 唔洗磨
支brsuh好靚
唔會
可以100%完全光滑
rockwell用家揮手

自從開始用safety razor同wet shaving
剃鬚唔再係一個麻煩
反而變左一種享受
that's why想同大家開心share

我用face lathering
覺得都ok唔係好麻煩
呢隻我唔係好識操控
刀片位太薄

呢隻對於我黎講舒服啲
歡迎加入

個人對暗瘡有兩種做法:
1. 用mild啲嘅剃刀輕輕力剃,細粒瘡多數冇事
2. 唔理佢照剃,損左先用alum/styptic止血

不過講開又講
自從用左wet shaving
下巴已經好少生暗瘡了

未有勇氣挑戰straight razor
樓主講下刀片for safety razor?
用緊astra好似唔係好夠利
用利d又驚爆缸
電刨都bleed?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞