[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
岩岩都入手百靈隻9pro

係好好用,但佢話自動清洗,洗唔洗定期打開佢清下D鬚碎,定就咁日日自己洗就由佢?

之前喺Donki買呢隻,連五塊5刀片都好似一舊水左右,唔知宜家有冇加價

用落同Schick Gillette 差不多,if not better
但就平一大截
最好定期囉
我之前用佢最cheap果部 平時剃完都無理 得明打開登下 呢排沖完涼即剃 用用下臭到hihi 諗住呢部唔洗自己洗方便啲
sor 我以為你講緊打開嗰部自動清潔機清潔
如果係剃鬚刨本身基本上唔使
果部座機可以點清理?定期換清潔液
鬚刨我睇說明書都講點保養 ,上網啲人話想襟用 落鹼液沖,再打開佢洗 然後先放落個座洗

但係我又覺得超級麻煩。咁貴買返嚟仲要搞唔多嘢
部機最主要就係定期更換清潔液(佢建議每個月換一次我通常兩三個月先換都冇問題)
同埋佢會有個類似濾網咁嘅嘢架走啲體毛,手痕就可以拎出嚟整走體毛過洗下

個人覺得就咁做已經好滿意, 如果開始鬚刨冇咗清潔液嗰陣味, 就睇下會唔會清潔液少得滯,或者可能過濾網積得太多體舞
個網點拆出黎 佢說明書好似無寫。 岩岩淘左個旅行case番黎用 帶番公司無死角
樂聲個可以就咁拎個網出來
香港好似唔覺有alum block 賣?
用開修眉刀剃
amazon
外國有人用會止汗石 因為成分都一樣都係明梵不過有啲止汗石成唔係potassium alum , 會轉左做ammonium alum, 有人話會乸少少

利申 兩樣都有用
秒殺樓主
鬚唔算長 正常密度 2日剃一次
細個唔識 爆住缸咁用酒店果d 用到唔落泡都剃得掂
早排入左把merkur futur 開心使用
濕一濕d鬚後直接落手就搞掂
唔多鬚用鬚刨先奇怪
見到啲鬚根一粒好似黑頭咁睇落都唔乾淨,好似生意失敗咁
多鬚唔會用鬚刨
唔會剃得乾淨
所以鬚刨只係快,根本唔會乾淨
想試下用safety razor,但驚唔識剃下巴....順剃定逆剃?
順,橫,逆
初學可以順+橫先,
用熟再逆剃
https://youtu.be/y0FKuwmc2lI
睇過最好嘅中文剃鬚channel有字幕講嘢照顧新手唔知點解冇乜人睇
新手唔想買幾百蚊把
可以上tb買把一百頭既dopebarber L3試下先
有6個setting可以試下自己鐘意mild定aggressive shave

暫時用緊又幾好
短同重過EJ De89
對比的話finishing螺絲位係做得無咁fit
扭實個頭既時候無咁順囉
不過係我吹毛求疵姐 其實都無影響
搞咁多野
用返吉列, 真係唔駛用腦, 輕輕鬆鬆就剃得好乾淨
係貴d, 不過真係輕鬆過用safety razor 好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞