[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
好似de89呢類mild嘅剃刀係咪要用啲比較aggressive刀片eg feather / Wilkinson Sword會比較好
大家喺美馬買咩野多,佢要買夠384蚊先會免運費,但諗黎諗去唔知買咩先買夠
Mr William偏向show off, 但呢個channel學到唔少剃鬚知識
Btw 呢款bic chrome plantinum有無巴打用過,聽講仲利過feather,反而feather越用越鈍

https://youtu.be/-XjwpOIcRgk
刀片唔係愈利愈好,有d 人可能會因為刀片太利搞到皮膚敏感
有興趣
呢把de89好撚難用,剃極都唔乾淨, 太mild
問下razor 邊個牌子好用?之別買左把SHAVING REVOLUTION
覺得剃得唔夠貼
RazoRock SS Lupo 72
一步到位 Rex
已經轉咗用safety razor
想請教吓噴罐式嘅泡同自己手打嘅泡沫有咩分別
諗緊有無需要自己手打
手打泡更潤滑
保濕效果更強
刷+soap/cream 平平地$200內搞掂
自己試下
嗰啲刷會唔會好唔掂
入門級synthetic 唔使好貴

值得一提omega boar brush $100有找
撇開用前要浸軟唔講
打出黎啲泡其實幾高質

想放Edwin jagger double edge safe razors
入面仲有盒astra 3塊
買返黎一年 只用過兩次….唔識用…最近決定做激光
所以唔想哂左佢…. 有意留tg
有無巴打鬚根超硬已經用水、剃鬚噴霧按摩咗陣d鬚,都係硬到safety razor都剃唔倒,各位巴打有冇辦法成日剃唔乾淨,星期六要見女神想留個好印象
逆剃又容易毛髮內生起粒粒,點搞
熱水洗面/沖熱水涼/敷熱毛巾

正常人類嘅鬚冇乜可能硬到剃唔到
最多kick kick下
唔乾淨要先考慮下角度啱唔啱

safety razor逆剃比較容易損,不過唔會毛髮內生
除非你用緊cartridge
有冇淘寶刀架link share 搵極都搵唔到
可能係損咗?會起白色小泡咁,其實係傷口黎?
練咗兩個月手法都唔太好已經睇咗好多片,但真係好難每個地方角度都攞準
用緊邊隻blade有冇試唔同blade?
之前買sample pack有啲blade真係又卡又勁blade feel好差
好,我試下其他blade,係咪只要係safety razor嘅blade就通用我都未諗過可能係blade問題,仲特登買咗一大盒原裝blade
其實好想,但係驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞