[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
牌子呢串comment有講
應該一search就有
可能你用慣左唔覺
正常刀片用幾次已經鈍左好多
唔用泡對皮膚冇咁好啫
亦都冇話唔得

如果你都中意用有刀片嘅剃鬚刀
不妨考慮下平平地買支safety razor
一星期左右換一塊刀片
可能有新體驗

平到計埋運費都係大概100
不過就咁睇應該唔算好實淨
我果把用左6~7年,雖則我係幾把輪流用
個盒就真心易爛
入門嚟講幾抵
加埋啲刀片、剃鬚膏之類,砌到張單免運費
再送去轉運
Overall平啲
用開電鬚刨同吉列5刀,轉安全剃刀覺得唔乾淨
不如你講下點剃法 同咩位置唔乾淨?
噴完泡壓落塊面逆剃都剃唔清,係咪鬚太粗剃唔到
好少可剃唔到 除非你塊刀片用到鈍晒都唔換
and 剃唔到你會feel到刀片比鬚kick住

加上你話你壓落塊面
咁都唔爆缸 好大可能係角度問題 刀鋒根本冇貼實皮膚 所以剃唔清
試下調較角度 刀鋒同皮膚垂直多少少 (少少好喇)
冇需要用力壓落塊面
輕輕貼面拉動把刀
應該會聽到切斷鬍鬚嘅聲
請問想買safe razor 有冇咩牌子介紹
新手第一次用 平時用開電剃鬚刨 發覺好唔乾淨
同埋係咪多數要網購先比較易買?
有冇人用開Muhle呢隻牌子既safe razor?
merkur 34c / edwin jagger de89
美馬有賣

你用緊邊把?
唔乾淨可能係技術問題居多
上youtube search safety razor wet shaving教學片參考下先
有問題再上黎問
有 用緊muhle r41
最乾淨首選
見muhle香港有現貨
所以諗緊買佢好 定你岩先提嗰兩把
本身用啲好普通既電剃鬚刨 都用左成2年幾
R89 巴打點睇
利申 冇用過
上網search搵到呢個review
https://sharpologist.com/muhle-r89-solid-performance-excellent-value/

照咁睇係mild type 適合新手
個頭同EJ DE89一樣design
揀平啲嗰把
想請教下巴打用替換式刀頭既話 上唇啲鬚逆剃定順剃?逆剃成日剃損 但順剃又唔乾淨
我一直用喜列 最貴個隻, 即係入電有得震個隻。 刀頭勁貴,但真係乾淨。

一般要熱水濕下皮膚壙張毛孔,再加少少沐浴露或洗手液先替,個刀頭會耐用啲,如果乾替好快就打柴。

平均一片刀頭用到2至3個月。
得哥少少鬚
咪撚煩la
所有部位都一樣原則
順->橫->逆

注意唔好太大力 (替換式刀頭用家嘅通病)
試下咁剃有冇好啲
再唔得唯有避免逆剃 或者轉方法
淘寶搵唔到,有冇link?
[member]我買個間。梘液pro HK。
外國買運過黎同佢差唔多錢[/member]
淘寶 search 吉列锋隐
應該大把
巴打覺得衛生同刀片鋒利程度o唔ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞