[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
尋日新手上路剃損左兩次
今日無剃損
不過我無㩒落去所以仲有一點點
同埋有啲位唔知點剃
但已經好過我把換左頭一年嘅電鬚刨
暫時感覺良好,係要啲時間練習
我都用緊 幾好用👍🏻
唔得
styptic pencil 大流血先用
平時用 alum block 就夠
多謝樓主提醒
立即訂返個Outer&Inner Foil比我隻Pan記 Arc 5 Pro
alum block 又咩嚟

新手想入坑
要買

1. razor
2. 剃 so go
3. 鬍後水

仲有冇其他?
alum block = 明礬
剃完鬚用黎濕水搽面 1分鐘後過水
消毒殺菌+止血+收毛孔

基本入門list:
razor
blade
brush
shaving soap/cream
我用開proraso 不過都係一星期一次用直身刀刮面 用左番唔到轉頭
因為電動一定隔左塊cover
塊cover無論幾薄都無可能貼面
呢度加埋預幾錢到?
我前排上Edwin Jagger官網買左set
DE89跟一塊feather blade
Synthetic Shaving Brush
Shaving cream
Astra blade 1 pack
仲有preshave cream sample送
£42運到香港

不過把EJ DE89 唔知係我新手定點
我覺得太過mild剃得唔夠貼 過份安全
真呀,我用樂聲五刀,手摸乾淨,摸唔到鬚根
用開樂聲中下價三刀,唸住轉philip 最top, 好采係商店最尾比樂聲五刀連清潔底坐吸引左,宜家日日爽yy
de89係mild
用慣左都可以剃得貼
師兄想問咁有鬚後水係咪就唔洗alum block
定個使用次序應該係點
平時aftershave routine 我會做足
alum block -> splash -> balm

如果只揀一種
我會用鬚後水/balm
Me too 留少少算鳩數又唔會倒生又唔傷皮膚
見佢寫住 closed comb 係咩意思

一般而言 open comb比較aggressive
大佬有冇用過slant?
想知係唔係真係好用過straight
有,parker semi-slant
貼過34c好多
不過我用得唔好 成日爆缸
但 close comb 都係剃得貼過吉列嗰啲?
吉列5刀片可以剃得貼
不過貴同傷皮膚囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞