[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
有冇邊個牌子型號推介
d 傷口唔係肉眼睇到,點都要搽返d 野
貴嘅刀唔代表剃得好
視乎用家技巧同適唔適合面型/膚質

上面講過嘅merkur/EJ
$300左右 build quality好 性價比高
夠mild 適合初學者
用慣剃得好乾淨 我都仲用緊

如果堅持只買一把
可考慮adjustable eg Merkur Futur,
stainless steel 我自己有把Rockwell 6s
不過新手唔識拿捏分寸 較得太aggressive 好易爆缸
個人唔太建議
轉彎位我建議short stroke好過一刀過
and 另一隻手可以輔助 扯高啲皮上去剃
Lm
吊你老母又sell 野
sell 你上美馬?
連amazon都要跑數

岩岩屋企搵到把咁既(網上圖) Gillette仲要 MIE 應該係屋企人以前用落
係咪可以用住先, 本身諗緊razorock

刀片我見有人講緊BIC, 同埋Wizamet 都好似幾好咁
定有冇其他選擇, 未用過
咁難得有把vintage razor

呢方面冇乜研究
不過值得一用
唔用都好有收藏價值

刀片上美馬買sample pack
自己試下邊款最啱
Vintage好野黎,洗乾淨,d parts無鬆無爛就用啦
我岩岩用刷刷乾淨晒成把嘢,應該仲用得
係睇下刀片點揀
樓上講左買Sample pack, 逐款試
用開手指甲直接連根抆出嚟
笑左個圖sor
30秒做完的野變左5分鐘手剃
好著重儀表的人會手剃
朝早起身好眼訓
爬左文都未望到
想問埋乜都有得試嘅sample pack香港邊到有得買
揀好諗住直走美馬100塊
如果初初玩wet shaving 用aftershave ,proraso 都唔錯,薄荷味好refresh,另外有隻JS Sloane評價都唔錯,隻味都正,反而Clubman啲味有少少嗆
原來連登咁多人對wet shaving咁有興趣,依家經濟環境唔好,wet shaving真係一個好選擇

Btw Razor Emporium介紹唔少vintage Gillette, 而且店主賣唔少vintage razor,當開下眼界都唔錯
https://youtu.be/fcJo4QrxkVM
學到野
自從樓主介紹咗safety razor 我就愛上咗呢個channel
好似歐美唔少呢類YouTube channel
初初都係因為睇呢類片先對wet shaving有興趣
不過似乎台灣對wet shaving 興趣多過香港呢邊
https://youtu.be/hga6wW7BZqI
係好玩嘅 同埋貴嘅razor
的確係可以做到又乾淨又唔易傷到
聽講wolfman係表表者
但好貴又難買
我自己用緊Tatara muramasa
已經覺得好過gc64同slim好多
brush最好買返外國野 淘仔甩毛甩到巔
有機會成個刷頭fing出嚟

不過返工趕時間都係電動最方便
直接拔,不用電刨啦⋯⋯
Vlab同tp hair有sample pack, 不過都係價錢貴啲又少選擇,美馬嘅sample pack反而好多唔同combination, 不過最好買其他唔同野,否則運費都幾貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞