[教學]宜家啲男人剃鬚係唔係淨係識得吉列同電鬚刨?

717 回覆
83 Like 373 Dislike
原來係咁 仲以為用泡唔洗補
手動果d一直唔敢倒剃,所以我用電動,乾淨過我用手動

睇左呢個同另一個wet shave post就入左坑
初初淘寶玩三四十蚊嘅刀架同刀片,剃到塊面損晒
之後玩呢兩個merkur 34g同muhle r89,刨過下d鬼佬講都係冇乜大分別,就一於why not both
兩把都係是但配d淘寶大陸刀片,兩把刀都係分唔到大分別
唔知用俄仔astra/甚至feather會唔會更升級,但而家有廿幾片淘寶刀片喺手就用晒先算
刀片就算買astra都係一蚊塊,抵過cartridge 好多
刀架我覺得用返淘寶都無問題
反正amazon us上面賣既大部份都係淘寶貨

反而刀片真係要買外國貨
astra 同feather 而家用緊
feather 感覺再利d,無astra 咁易刮損
不過貴好多

btw, amazon jp 而家有把schick 做緊特價3500yen
睇落都幾好
https://amzn.to/3XLkq2n
呢隻吖嘛,咁啱都睇緊,啱啱用晒啲刀片
以往用開5刀片剃刀用咗好多年
依家諗緊買返5刀片好嘅定係試吓玩呢啲
我都係最近先開始用safety razor

5 刀一定係最方便
唔使用腦咁剃,又唔容易傷到

safety razor 就要學下點用
頭個幾次都好易剃到流血
不過係剃得好乾淨,同埋刀片平好多
safety razor我要對鏡剃
唔似用5刀頭咁沖住涼剃
咁兩樣都用過,會揀返一般剃刀,定safety razor
safety razor

同埋我同時轉左用gel
剃嘅時候會睇得清楚啲
加上好似好保濕咁,剃完唔駛再搽野
都係貼牌淘寶野黎
唔係話佢垃圾但係貼個logo就賣貴左
如果要剃身上其他部位
我都會用返5 刀
安全好多
safety razor
我都係朝早剃完 晏晝啲鬚根已經生囇出嚟
今次我買左把入門級feather popular
made in japan
未計運費,三十幾蚊hkd

膠+ 金屬
個手感幾雞下
呢個價位既淘寶貨靚好多
點解嘅 係咪五刀把刀無咁利?
我買咗把safety razor之後都係全身剃
so far無出過咩意外

利申未用過五刀
吉列五刀個位有彈弓
會自動adjust 角度
其實其他牌子都有彈弓
唔知點解係吉列做得最好,好少刮損

safety razor 我都試過全身剃
要小心好多
但五刀真係可以唔駛用腦同就力咁就剃到
乾淨過安全
當玩具玩下囉
真係用嘅寧願比多少少
買把靚野用成世
完全搞唔掂
咩叫美馬
屌麻撚煩
請教下呢度巴打 下巴同下顎個轉彎位你地通常點剃
我試過一刀過拖上嚟又唔係好順手
但分上下兩part剃又好似剃極都差少少咁
想問吓巴打如果靚小小嘅有冇咩推介? 想直接買一把用就算, 上網見人推介wolfman razors
wolfman唔係靚少少已經接近封頂
都係睇你筆直,用brass/stainless steel做既keep 得好都夠用一世
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞