加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
講真 就算係普通FD/ 朋友既朋友我都唔會立亂refer更加唔好講上網三唔識七既人
冇,不過我依家份工係半政府有工會跟point跳,佢offer仲高過我asking
成日上網見到人叫人refer自己唔知想點頂盡咪俾個email佢自己send cv
何以…..
我apply果陣未正式出台lifeboat
屌你你條蛋散真係正一連登仔
乜柒都屌左先當正自己冷氣軍師
收皮啦撚樣
即係咩類工?
真,因為永續嘅constructions
除此以外,法文優先嘅政治都係一大問題
不過將心比己,喺語言方面,如果香港有佢地咁爭氣就好

https://youtu.be/n4YGaS7KWZ0
講到勁吸引
睇個名都知
不如巴打你開post
我都覺得我喺美國呢邊做會計都係,有得住House,人工高過香港,但係我自己開頭捱左三年min pay(20歲仔重新過嚟半工讀)真係捱出頭之後先會珍惜而家呢段日子

不過始終移民對每個人都係唔同,有人過得好,有人過得差,要感恩而家自己擁有嘅嘢
玩咩先
喺Quebec省可以免費學法文,不受工作簽證限制,正
但係要六個月內學識,否則政府有權只用法文向你提供服務

如果香港要班新移民六個月學識廣東話或者英文會點
Gratz on American dream coming true
理論上係,不過依家執政黨 CAQ 有啲轉口風,俾人屌太勁,實際來講就冇拒絕提供英文服務
幾錢租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞