加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
無信仰不過幾個月嚟自己試咗好多方法令自己揾翻生活重心,覺得一個人喺屋企容易亂諗嘢,咪落樓下餐廳翻工囉,順便見下人,又當練下英文同客講下嘢,驚揾唔到工咪繼續做好啲project砌portfo囉,同時keep住喺舊公司r freelance做,起碼仲養得起自己又草到啲錢,真係頂唔順同best friend傾下電話囉,個人一down就落gym或者跟coffee做workout,早排仲自己一個人去咗兩星期solo trip散心。其實到宜家都仲係每日喊下又做下嘢嘅狀態生活,有時會覺得自己好渣呀屌幾個月都未好翻,但換個角度諗我咁撚worse都做到幾多嘢喎。去一個新地方生活真係唔易呀屌,希望大家都頂撚住。
半年
我無咁好恆心,唯有調整自己心態,遲番到公司就遲
慢慢就發現其實無人care你遲唔遲/番唔番
佢半年應該有四個月冇出過街,揾工揾到頹,到最後淨係做到餐飲,翻工翻左一個月頂唔順翻香港了
香港做開design,不過佢英文唔好,好似幾份工都係一in就收皮
你好有心機我覺得佢哋根本唔會理

我直接搬屋算
design都敢過嚟⋯
呢邊design競爭大到傻⋯仲要好講connection….
美加通常fresh grad份人工唔似英國同香港咁會計你potential頭幾年每年都加10幾percent

一般都係一開始就好高,之後就剩係通脹式滴滴仔咁加

所以唔好開心得咁快啊要計好數慢慢plan,fresh grad加油啊
可唔可以refer 我
戚巴近排好嗎?仲記得上年申請 stream b 圍爐叫春嘅日子
BOC 係 Bank Of China?
問題我唔係番工,番工梗係想佢日日delay啦,我只係星期六/日普通想去warden 個間大統華買野,然後dklm永遠都要等半個鐘以上
TTC係咪以為星期六/日唔會有人搭巴士
真係
長期會有winter depess
但夏天又有好多濕鳩毛毛蟲
唔撚敢出門口但又唔打機只好温書
成績都叫唔錯
啱啱先攞到extended sp
打算考埋路試就去學車
諗住以後做個老師教化下d小朋友向善
的而且確係
自己都有咁既打算
不過再睇睇啦
暫時都叫感覺唔錯
不過我既幸福感來源係朋友大過城市好多
想問下行A既人畢業後有冇咩plan繼續行落去再入籍?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞