加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
到底爆唔爆好
Calgary最近兩大油公司已cut 4千人
窮人無資產.最慘係中產買左樓個d
爆咗人工都會爆 mortgage仲借得少
經濟好 窮人有機會上流變中產
經濟差 窮人幫人含撚機會都無
我都識個日本鄉下長大嘅日本人搬去東京之後呻唔夠錢用。
購買力係影響每一個人
一係你自給自足唔洗買日用消費品
係…但樓減一半.你人工會唔會減一半先..係無工做最大問題je
首先要打破堆迷思
1. Min pay 唔好諗住大屋,你預買passport呢3,4年,打到和所有生活洗費已經要還神,每個月份糧唔使deficit 已經贏6成加拿大人。

2. 冇人脈唔好諗揾工,留意,唔係話揾好工,係工都冇得你揾。見字麻煩揾返你啲幾十年冇聯絡嘅朋友碌人情卡叫佢refer你。一係就你有啲加拿大認可嘅專業技能,e.g 幼教,轉埋牌先好過嚟。

3. 加拿大啲醫療係免費,即使你交嘅稅係交咗,但名義上都係免費。但係僅止於此,唔好太高要求,等返一個鐘walkin clinic 同睇唔到咩病嘅醫生係大有人在。

4. 冇車接近等於冇腳,有心理準備硬食啦,係咁架啦。

5. Work-live balance 唔係冇,但唔好諗到咁理想,歐洲先耐香港人所謂嘅hea又36 chur 又36。人工係唔高,係冇美國咁productive同歐洲咁爽架啦 做啦

我覺得起碼呢5點先,真心成日歐美歐美咁叫,歐同美真係兩個世界嚟,美同加都已經好唔同,認清呢啲事實,再慢慢去浸下加拿大,話唔定會發現佢嘅好
你講緊個資產係指貨幣價值?
點對得住香港坐監d手足
又話攬炒既
樓主pin this好過啦
你以為遲到夠仆街?
同你講,佢早到先最撚仆街
仲要係可以早成10分鐘到
他不代表我對多倫多嘅感受
Archi好似去邊都要master 先夠抽
香港考牌都係要master
加油

呢邊唔岩,可以諗下英國

我都捱左幾年先搵番香港人工
訂左兩套防刺背心 比細路

有時去公園玩都好驚
2同4,5幾睇個人際遇
師兄

凍足半年有凸 唔該提下香港人

住過Alberta (朋友屋)

試過F150 都行唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞