加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
加拿大個bubble都誇張
武肺到宜家bubble都唔弱
全球房地產升左幾個開
應該講緊08+20年Fed瘋狂印錢推後咗既衰退
而家無得再咁玩
冇錢就冇財力貨金進修
唔進修入唔到行要返頹工繼續低收入
呢個loop 真係搞唔掂
hope for the best
prepare for the worst
08+20年都唔夠武肺一搞爆全球央行
呢個case聽講有情緒病好似
本身識德文?
話說我有個fd.岩岩過左加拿大讀書.一個月除屋租,其他洗費先150 cad.
一早就講緊呢個loop
無做好planning就入左個死loop
打min pay 儲唔到錢
有PR 就算學費平 都係要錢
同埋讀書又返唔到工 淨係交租都夠大鑊
不斷咁loop
聽講就24年就會加
樓爆我唔介意
連日本都貴過安省
樓爆牽一髮動全身
預計由2024年起,安省將會比日本優勝
O Canada!
Our home and native land!
True patriot love in all of us command.

With glowing hearts we see thee rise,
The True North strong and free!

From far and wide,
O Canada, we stand on guard for thee.

God keep our land glorious and free!

O Canada, we stand on guard for thee.

有 夠交租食飯
但冇乜空閒時間去玩
啲時間攞曬去搵工
依家德國加國兩邊搵 睇下邊一邊有Offer先
樓爆完 資產價格都係大跌
最慘都係窮人
我知…但爆左之後減個條數會affordable 好多
btw我希望盡快爆.我讀完兩年開始回復就好
課税される所得金額 税率 控除額
195万円以下 5% 0円
195万円を超え 330万円以下 10% 97,500円
330万円を超え 695万円以下 20% 427,500円
695万円を超え 900万円以下 23% 636,000円
900万円を超え 1,800万円以下 33% 1,536,000円
1,800万円を超え 4,000万円以下 40% 2,796,000円
4,000万円超 45% 4,796,000円

日本仲有住民稅,EI,CPP 15%
不過日本消費就平加拿大好多既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞