加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
新到左岩岩好一個月
適應無想像咁怕 空氣真係好好 鼻敏感少左
成個天日日都藍藍天空 無雲 好舒服

目前仲係搵工階段
見左幾份工 但真係競爭幾大 求offer神
依家冇啦
果陣我擺上千幾人既group話可以做referral
都冇人理我
小心啲呀 比佢bite完要打rabies針
遇過一次爬緊入去人哋間屋,有一次死咗喺路邊,仲有一次死咗喺地鐵條導電軌隔離。
邊個城市?早幾日多倫多啲空氣都幾差吓。
其實都安全

1. 你要遠離 白卡區 多元文化區
例如 Surrey BC
Brampton ON

2. 好多係targeted
Gangs 內鬥 尋仇
唔少係南亞 黑人gangs

3. 你見到多元文化 可以保持距離 咁你咪冇事
我好支持多元文化
我遇到個隻唔會attack人
見間屋無人理佢就會走,成個毒撚咁款
當果子狸?
其實老實講 唔一定有用
如果你去亞洲國家旅行
例如去日韓

你咩passport 唔重要 除咗入境
人哋日韓覺得你係咩人就咩人
賓賓 印尼 印度妹 流利英文 就算有加拿大澳洲護照
都係一鳩樣
佢哋有啲仲會笑 係咪白人新娘
Ohh Filipino in Canada/ Filipino Canadian
Indonesian Australian etc
多溫 天氣都差未知你講邊度
件事已經完咗
你睇加拿大過往嘅政策
唔會有
Surrey治安差聽過,但冇聽過Brampton治安差

晚晚整跌出面個垃圾桶摷嘢食
摷完又唔執翻好佢
日韓就應該要撚鳩佢地
北美人不吃這一套
問你係唔係想永世無機會去北美,Racist喺北美係犯法
試過咁樣就收咗啲戇鳩日本仔皮,聲都無得聲
崇洋崇到唔肯睇下人地社會係點
我都走咗先
唔想take risk
日韓就應該要撚鳩佢地
北美人不吃這一套
問你係唔係想永世無機會去北美,Racist喺北美係犯法
試過咁樣就收咗啲戇鳩日本仔皮,聲都無得聲
崇洋崇到唔肯睇下人地社會係點
喺呢度市區,raccoon係害蟲嚟
你當佢老鼠就差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞