加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
你唔可以咁講
我哋叫 多元文化區
鬼佬: Diversity is our strength
8xk都會被人話嚴重underpay
你句嘢其實幾令人反感 你無姐
長遠都係要有車
但養埋車每個月更唔見洗 但無車又少咗工作機會
咩工8xk?
當囉經驗,成世人實有機會柒幾次。 去到最終目的地,都係贏。
但加拿大個出生率都係西方國家入面算低
無咁既意思
大家互相幫助
真係,有冇揸車個時間真係可以差好遠
但係養車都就黎同養多個人差唔多
成件事係死循環黎,要搵多啲錢就要洗多啲錢
3xk情何以堪
邊行
公喜
留個comment都要怕哩樣怕嗰樣
其實真心唔差,總括嚟講係差咗個大城市vibe

首先市容有聯邦政府資助嘅 National Capital Commission 專門去管理同建設 所以有一定程度嘅保證
NCC全年都會搞好多festival同events(雖然每年都係差唔多嗰啲),例如Tulips、Blues Fest、Canada Day、Weekend Bike Days呢啲

娛樂就基本上Canadian嘅戶外活動
市中心出少少(講緊10分鐘車程左右)就有兩個大嶼山咁大嘅郊野公園。Greenbelt又係第二個選擇,要行山行trails玩水上活動都近在咫尺
就咁城市內都已經最少有三座瀑布
仲未講因為佢係首都 所以有好多博物館可以去參觀

成個downtown area治安普遍都幾好(Lower Town嗰邊差少少)夜晚行都會覺得安全

基建方面又積極起緊好多新嘅鐵路線
巴士專線 Transitway 係加拿大數一數二嘅系統(Mississauga都係抄佢)

個市比較細 交通問題冇多倫多溫哥華滿地可咁嚴重
基本上唔過河嘅話就唔點塞車
過河就係魁北克省
將加拿大兩邊嘅文化都融合埋一齊
對面買酒又平啲又方便啲(supermarket可以賣酒至23h)
魁北克嗰邊啲樓又再平一大截

講起樓,樓價又相對地比多倫多溫哥華低一截
人工都普遍較高(可能因為政府工)
但係downside係好多工要求一定程度嘅法文
另外因為啲人普遍都係政府工或者IT工,較educated
所以個城市個感覺比較laidback啲同友善啲

人口方面,又唔會清一色白人,但係同時間又未俾移民玩爛(唔會好似多倫多溫哥華咁周街中文)
要返啲華人嘢嘅話都唔會話冇,有T&T

天氣方面,的確冬天係比多倫多多雪
但係勝在唔會落完即溶
通常啲雪都keep到成個冬天
令到冬天嘅景觀都好靚
亦都令到呢度好多玩winter sports嘅機會
包括全世界最大嘅溜冰場

另外,沿著條河/運河/Greenbelt/郊野公園內有好多trails
冬天啲人可以溜冰、snowshoeing或者cross country ski 返工
夏天就踩單車返工
其實係玩戶外活動(尤其是踩單車人士)嘅天堂
我可以幫你。
Stream a b咁簡單都要搵agent
大把啦,我哋香港新移民起步收入嚟
資料來源:連登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞