加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
廿字人生
Brampton shithole
Montreal冬天雪量唔係人咁品,全加拿大用最多budget喺snow removal 既城市,雪多過Toronto 好多,冬天條路勁灑鹽,有乜辦法唔難,夏天條條路都要整。
係呀,年年都係咁,6月左右補返哂啲窿之後就重新油過啲路面線條/標誌,到12月/1月啲行車線已經又會勁淺色或者甩哂色,之後2, 3月啲pothole就會百花齊放
係呀,年年都係咁,6月左右補返哂啲窿之後就重新油過啲路面線條/標誌,到12月/1月啲行車線已經又會勁淺色或者甩哂色,之後2, 3月啲pothole就會百花齊放
聽聞係咁,仲有蘑菇廠果d
但講真Winnipeg 除左藍領工/侍應/手搖之外感覺工種唔多
加拿大其他地方應該都可以做下農埸掛
留係到出路唔多都無咩希望
都大概明點解咁多人回流或者去大城市既

自己學校qs唔高
自己朋友同同學好多都係玩玩下廢青渡日
個個都買學位買pr咁款

以後應該會刷好d gpa然後去好d既大學深造下
發現讀錯科,去到邊都係冇出路
依家焗住要返份離家一小時既工,人工仲要唔高
明明上年啲人好似都冇咁艱難,差一年已經變hard mode
有 network 又熟呢度啲practice 點都著數過啲新嚟嘅朋友
仲未計返學講慣英文 interview 又冇咁緊張
一小時好濕濕碎咋喎
一個鐘真係好濕碎,以前喺香港返工要一個鐘都好正常,點解嚟到反而唔慣
呢個我知既話就唔會讀錯科
我剩係知我讀撚埋廣告呢啲濕鳩文科係錯咗
咁我以前香港都大西北返觀塘
就係唔想日日返工都用兩三個鐘先辭職,依家又要黎多次先覺得難受
你未嚟之前expect commute 時間係點
認同你
甚至都有好多加拿大人會話自己加拿大裔
去旅行渣過幾日,感覺好麻麻
聽講Montreal個堆雪場啲雪要去到七、八月先溶得晒
本身想搵份最盡45分鐘坐車既
依家呢份30分鐘巴士30分鐘行路
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞