加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
所以先咁平
買package 囉,4點後入場都係$60幾
AL真係少到可憐,一入職即有15日嗰啲已經好好,仲未計紅日一年得10日

泥左加拿大差唔多一年,覺得冇咩生活,日覆日,現只有生存,仲未見到將來
利申: Steam B, 點都捱落去,攞左PR 之後都應該會繼續響加拿大住
你啫
做得耐嘅都廿幾-三十日假啦
鬼叫你新移民
聞住陣味訓先爽
啲人係好nice,地方又大,工時短,生活成本高都係事實,冇啲存款都玩唔起
最慘返過幾份工都係計工時,想有月薪好難,即你星期六日放假會冇咗收入。依家每月生活費都要靠積蓄補貼
Edmonton
Alberta is calling.
無車喺呢度等於斷咗對腳
以前以為城巴狗巴已經夠衰
呢度啲巴士遲到係正常,準時係要去還神
我肯定我有返架車之後會有返啲生活

不過而家考牌又要等,新車就算有錢都無得你買,CLS
IT?
除左出街食嘢貴同冬天出街有陣真係好凍
都真係諗唔到有咩唔開心
多白卡呢個問題其實揸車就解決到大半
前排返香港感想係好熱好濕、好撚逼、啲人好閪、好多美麗新香港style嘅publicity
多倫多生活討論區 74
https://lih.kg/3413295
但班白卡人商場又有
dollarama梗有一兩個係附近
唐人街直情要改名做白卡街
Ticketmaster just revealed the top five Canadian concert cities by volume of concert-goers and Toronto is at the top of the list.

The data revealed that Toronto comes in first when it comes to volume of concert-goers in Canada, at 31 per cent. Vancouver is second with 13 per cent, followed by Montreal with 6 per cent, Calgary with 6 per cent and Edmonton with 5 per cent.

另一加拿大post常出現賤畜

會員編號:#12463
會員名稱:新移民(已回港)

【犬隻】
事蹟:"烏克蘭人自己拎槍,就唔好怪俄狗還拖"
詳情:https://lih.kg/biKNEjV
天朝犬隻List(451人) 提供
【犬隻】
事蹟:"屌你老母,你估黃店好好咩"
詳情:https://lih.kg/bfvzmRV
天朝犬隻List(451人) 提供
其實覺得樓價貴係咪住遠啲囉,係要留係貴區係你自己既選擇,Calgary/Edmonton 啲樓你有手有腳肯返工就買得起,講到加拿大得多溫咁
香港?7屍凶宅都冇得你住呀
因為對班印度中東南亞仔嚟講 係由一個落後嘅地方去一個先進啲人工高啲氣候好啲工時少啲嘅地方

對香港人嚟講係由一個交通方便人工高多野食多假期嘅地方 去一個相對落後過香港嘅地方

有比較有傷害 我地見過更加好嘅野個standard自然高啲有咩問題

重點係呢度大部份人提出嘅問題係valid唔係盲屌 甚至連啲local都覺得有問題嘅野 點解唔可以拎出嚟討論下
係,當初泥度點都考左車牌先,之後買左架二手車頂住先叫住有返對腳,記得初初泥到趕時間,大部份時間出街都urber ,車費好甘,如果撘巴士大部份地區都粒幾兩粒鐘單程,上年夏天由屋企行去Safeway 買野要行半粒鐘,三十幾度乾煎都冇汗出,望望個天心諗點解個太陽咁鬼近自己
Alberta啲樓平到
剩係打理frontyard backyard 都手軟
去到真係退休生活

係,有車後先覺得自己正式黎到加拿大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞