加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
我準備之後road trip落美國
油價安省就好,bc
你自己喺度單單打打,講咩預左比你班白卡屌不喜勿插,依家啲人係因為你讚加拿大屌你咩
話撚咗你係唔啱聽就叫人引戰撚又自己出醜
road trip可以自己garage出發
點對點就到目的地
真係好爽好方便
仲要沿路景色優美
喺香港高密度高壓社會 真係無呢種享受
都平過香港幾倍啦
加拿大溫哥華都可以
雖然只係六月
但有無人好想快啲冬天?落大啲雪?
好想快啲滑雪 揸粒幾鐘車就去到雪場
咁嘅享受喺香港真係一世都做唔到
TLDR
Supply極唔夠
太多新移民但由得佢地堆哂去現有大城市
比人mortgage年期長咗, 變相助長個不合理升幅
政府淨係focus demand side, 例如幫助人置業
市省政府規劃上無助解決demand
Toronto
你無錯
油價低過40-50 per barrel會無錢賺
大溫正中間當然貴 North van啲樓好似山頂啲樓咁 一樣貴
去返hasting出去無Metro 可能就平

哩個同北美城市規劃有關
亞洲係偏向依賴公共交通 同樣地鍾意揸嘅人喺亞洲就會覺得唔方便
USD 40幾蚊一桶
因為天氣?
唔係講緊今日 你估我好似某班玻璃心咁少少野就跳晒制咩
講緊隔離個po都開到七十幾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞