加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
嚟個投票 so far嚟講喺到開唔開心?
正皮:開心 負皮:唔開心
開心 2個人住600尺 生活輕鬆 無經濟壓力 放假可以成日諗去邊
等收負皮
幾開心喎
空氣好 夏天舒服 local又nice 返工又冇香港個陣咁大壓力咁奴隸送化
唔似得香港又熱又逼d人又閪
物價係貴又要交租 但肯煮飯仔就平好多 每個月都仲儲到一半人工~2k

有d驚 我係咪真係可以咁誠實
其實點解會負皮
唔抵得人地過得開心咁撚賤格既
第一日識香港人?
咁唯有賤格過佢地
你地唔開心姐
我好開心又搵到錢洗喎
樓豬開post唔係想聽呢啲
https://lih.kg/bxrdxEV
正確態度
樓主出晒名鍾意玩膠撚狗
但就開個題叫人誠實分享
咁佢成功吸到咁多attention 一定繼續開po
又嘥一個ac
佢開po咪一齊討論下囉
我可以誠實分享我係加拿大過得有幾開心
話咗你引戰撚架啦 無啦啦打稻草人
事實佢係過緊typical Canadian style
垃圾「水果」
次次食都想嘔
你自己高高在上咁閪完人
跟住就話表達得唔好
其他人係到讚香港 都無人話啲咩
係你本身無同理心 講嘢閪 先屌尻你
咪再引戰啦屌
揾得多過你 儲得多過你大有人在
但人地係想幫其他人心態
你就keep住”我咁講係咪會比人屌
其實唔係帶住舊錢黎full pay,住多溫都唔會買得起樓
一個月慳埋慳埋比你儲兩千(其實已經好難),幾時會儲到個首期
何況加拿大唔似香港咁低稅,又有bonus 又有股票賺多份收入,借錢又借唔到香港咁多,單單grocery 係呢一年就貴左勁多,比左啲稅政府又零福利
唯一出路真係搬去calgary或者再入啲,不過果邊都已經貴左好多,工作機會又未必有多溫咁多
咁你嚟到咪好少食壽司

呢d狗也不屌
利申:tnt 壽司支持者
下 咁呢度叫誠實分享區啊嘛 我誠實分享下姐又話我引戰又成班屌尻我
所以我咪就係話我驚囉 你地完美證明我既擔心冇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞