加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
巴打做meta, 好型撈得好掂
其實唔係好高
不過我fg嚟講高過香港份人工
我覺得過嚟加拿大係我人生一個正確嘅選擇

第一
呢度無咁重攀比心 人生方向好多選擇
我覺得香港價值觀對年輕人成長無益處
香港社會思考模式單向 讀書工作結婚買樓生仔
如果你唔跟住做 你就係異類

我覺得加拿大環境不斷地畀我一個msg
「人生係你自己嘅 你自己搞返掂佢 我哋係提供安全乾淨嘅環境支持你思考 但人生規劃係你嘅責任」
同香港調轉 香港幫你諗咗你人生要點 你唔好變

呢度識人做律師 但會返超級市場pt上貨員
畀著喺香港 呢個人被視為自甘墮落

第二
從認識不同種族/國籍朋友 觀察唔同民族嘅特性
白人好識保護環境同好識吹水 不過理財麻麻
華人好識效率同理財 比白人怕醜 但唔團結
印度人好chur 覺得佢哋呢個民族真係有潛力
咁我諗 香港人又係咩呢?我哋價值又係咩呢?

第三
多咗時間同空間 可以靜心諗清楚自己人生版圖
工作好忙 但休息真係無人打搞 盡量都準時收工
工餘時間會思考自己未來想點
喺香港都會咁做 但感覺邊條路都唔啱
呢度好似好多可能性 無人鼓勵同反對 自負盈虧

我Stream B 到埗無工無朋友無親戚無屋
回想成個過程好興奮 因為全部嘢係我創造
無工揾工 無屋揾屋 無朋友識朋友 而家就係無錢揾錢
雖然而家經濟仲未穩定 但睇到自己一個月比一個月向上
我對自己未來感到又擔憂又興奮又期待
究竟未來有咩嘢等住我?呢啲經歷係我人生嘅一頁

短期內唔會返香港 我唔想再被綁住 唔想再屈就自己人生
呢個post 次次轉名
又星期一啦
加拿大美滿好生活分享區
呢度轉工係要識人 去做義工識人
間唔中都有去啲相關event 識下人
$39x 兩個人,兩架車
好爽
上司比野我做 我扮唔識就唔洗做
亦都無人屌我 大家相敬如賓

公司最大粒嗰個Director頂薪
稅前人工只係我人工兩倍都無,仲未計稅
喺度完全搵唔到需要喺職場上努力嘅原因
career path? 有又點 無又點
人工都係差唔多
亦都無晒香港嗰種 人比人比死人 比較嘅心
真係啱晒我呢啲懶人無上進心嘅人

如果有人問我地球上有無樂土
我會話係加拿大
巴打邊行?
希望運氣會眷顧我哋
香港除左搵錢外,有咩好過英美加澳?
https://lih.kg/3415116
有冇巴絲打有工可以refer 咩工都ok
已經係咁搵超市,餐廳工都冇消息
當笑話集都幾好睇
唉 上吓連登又一日
加拿大真係Work Life Balance 打工仔天堂
我認數字
同埋唔見好多老屎忽既名就係呢個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞