加拿大新移民誠實分享區 (4)

1001 回覆
529 Like 228 Dislike
買樓,結婚,生仔
香港人三步曲
因為我見到好多comment都話搵工好難 有冇諗grad左 點面對呢d問題
係呀 競爭好大
其實我都有上網send cv 不過我覺得親自上門問好似多啲機會
又話外國好chill 多假 work life balance
好勁食3條女
敗走
咁都唔返香港,有咩重要過屋企人
咁佢係要安慰
淨係唔使每日驚支那已經好夠

你生活同工作嘅地方一定係最多怨言嘅地方,如果真係做到完全冇怨言嘅,只係代表你喺支那/北韓
Passport
樓上講求其搵份工都成千人apply 係咪toronto?
其實個個都話toronto多工作機會
但係過到去屌曬鬼搵唔到工

我喺大溫識個個黎到都極速搵到工
好少少就直接搵到local 本行
冇咁好都叫做到華人公司啲admin 位
普遍都成$20一個鐘
多溫都係咁啦大哥
加拿大有公安
我老細之前開兩個新admin 位headcount
出$20/hr 都請足3個月先請夠人
啲fd 黎到又係一兩個禮拜就搵到工
黎到先識果班又係未搬好屋已經要開工
你有local qualification會易啲
有co-op更佳 識下人
係,今年多倫多係極難搵工,連M記Tim Hortons都唔請人
不過咁,真係好少見OWP去溫哥華,連身邊嘅朋友10個有9個都係去多倫多,所以可能咁溫哥華易啲啩。
勸今年想嚟多倫多嘅一定要考車牌同留啲錢買車,冇車搵工係難上加難。
溫哥華見好多人都要做min pay喎
我見幾份min pay 工都唔撚請我
感覺係你個圈子都係啲搵到文職好彩果堆人,
你先覺得溫哥華易搵工
仲請唔請的19都做
印度人仲有一個特色
睇吓多元文化區嘅犯罪率
Eg Surrey BC
有無人試過遇到Raccoon
我就試過2-3點準時7點到訪我house門口,我同啲roomate基本上唔會比嘢食等佢無癮先走
之後佢就唔會再嚟
有無人試過遇到Raccoon
我就試過2-3次準時7點到訪我house門口,我同啲roomate基本上唔會比嘢食等佢無癮先走
之後佢就唔會再嚟
見過一次
見過一次真blue jay
鬼佬:Diversity is our strength
多數targeted 啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞