[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(38)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/01/101209_d0b3244693f743a542dc6a84b8f5ae22.jpg[img]

流浪 vs all black fc

隊隊都鬥all black
收戲金都收到手軟
原來梁志榮又冇撈畜力

Old news is so...

岩岩出冊

衰咩坐咁耐

8/8
黎緊港超好似軍備競賽咁
快啲開波啦

到完季又會有兩三隊嗌唔搞
港超風火輪

尖FC仲話下季會有自家訓練場,希望佢地捱到3年先啦
原來梁志榮又冇撈畜力

岩岩出冊

衰咩坐咁耐

究竟羅曉聽有幾多個funson
香港要搞區隊

香港
九龍
新界

咁比較好

最多加個離島

18區組成10-12隊
希望有fans base

仲可以整埋西九隊, 比畜力大陸仔踢

10-12隊太多
啲支持者分散曬...
港會應該要留嘅
以前九龍應該要重組(九龍新九龍)
係新界要搞四隊 
西北(屯元天)
南(葵青荃灣)
東北(沙田大埔北區)
東南(西貢將軍澳)

同搞起離島
黎緊港超好似軍備競賽咁
快啲開波啦

港超風火輪

佢地今季唔洗降班都偷笑
黎緊港超好似軍備競賽咁
快啲開波啦

港超風火輪

佢地今季唔洗降班都偷笑

true
聽住d大計先
原來梁志榮又冇撈畜力

岩岩出冊

衰咩坐咁耐

究竟羅曉聽有幾多個funson

黎緊港超好似軍備競賽咁
快啲開波啦

港超風火輪

佢地今季唔洗降班都偷笑

降班唔驚,想留實可以挽留
冇水先驚
[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/01/101209_d0b3244693f743a542dc6a84b8f5ae22.jpg[img][/url]

收戲金都收到手軟

御用熱身賽對手
黎緊港超好似軍備競賽咁
快啲開波啦

港超風火輪

佢地今季唔洗降班都偷笑

降班唔驚,想留實可以挽留
冇水先驚

駁唔到

R贊助失敗

練習衫 唔賣廣告架wor

有得賣點會唔賣

比較少見 練習衫 賣廣告

天行元朗年代練習衫都賣廣告~福澤集團
(賣棺材的)
[img][url]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/08/01/101209_d0b3244693f743a542dc6a84b8f5ae22.jpg[img][/url]

收戲金都收到手軟

御用熱身賽對手

你覺得流浪會俾戲金咩
book場錢都唔知肯唔肯俾

R贊助失敗

練習衫 唔賣廣告架wor

有得賣點會唔賣

比較少見 練習衫 賣廣告

天行元朗年代練習衫都賣廣告~福澤集團
(賣棺材的)

賣棺材
依家希望元朗多d sponsor la

收戲金都收到手軟

御用熱身賽對手

你覺得流浪會俾戲金咩

垃立屈人最叻,黑人都不能倖免
香港要搞區隊

香港
九龍
新界

咁比較好

最多加個離島

18區組成10-12隊

10-12隊太多
啲支持者分散曬...
港會應該要留嘅
係新界要搞四隊 
西北(屯元天)
南(葵青荃灣)
東北(沙田大埔北區)
東南(西貢將軍澳)

同搞起離島

離島好似冇球場...
香港要搞區隊

香港
九龍
新界

咁比較好

最多加個離島

18區組成10-12隊

10-12隊太多
啲支持者分散曬...
港會應該要留嘅
係新界要搞四隊 
西北(屯元天)
南(葵青荃灣)
東北(沙田大埔北區)
東南(西貢將軍澳)

同搞起離島

離島好似冇球場...

離島咪又係得東涌
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170801&s=7032049&a=57026162
20年球員生涯遇到最差管理 朱兆基掛靴大爆南華內幕

前季加盟南華的中場朱兆基,隨少林寺新季「自降」甲組,因而結束20年球員生涯;這位前港腳強調無悔加盟南華,但忍不住大爆球隊管理不專業。他記起去年亞協盃作客馬爾代夫,高層為了安頓傳媒,竟然在賽前要求部份球員遷出自己房間,四五名球員在賽前要擠在一間房內休息。記者:曾雁平
攝影:王心儀

朱兆基早在17歲便展開球員生涯,可是出道不久便經歷本地足運「冰河時期」,球員生涯曾效力降班的花花及沙田,亦踢過爭標的晨曦及傑志等,而他上季中曾與南華高層洽談續約,可是管理層突然叫停傾約,到季尾南華棄戰港超聯,他事前沒有想過:「季中南華提出續約,諗住踢多一年,並在南華掛靴,南華退出可說是加快自己結束球員生涯。」對於南華棄戰港超聯,朱兆基曾向其他球隊叩門,可惜未有回應。

南華上季尾在足總盃決賽不敵傑志,朱兆基雖然輸了比賽,但卻當選最佳球員,以表現證明仍有能力續戰職業:「其實踢得與否,視乎你願不願意踢,心態上仍想踢,因為職業足球既好玩又有人工。早前由駿其轉會南華,可踢多一年亞協盃,參加高水平足球,但踢了足足20年,其實已經差不多。」

南華曾在千禧年前斟介朱兆基,當時他考慮是想爭取更多落場機會而婉拒,而米路前季再掌少林帥印,多番力邀其加盟,在獲得駿其班主同意下,最終以高齡身份「上山」,就算大部份時間任後備,但他從不後悔,就算南華管理真的很差。

「朱基」加盟南華後接受過不少訪問,內容大多正面,還試過為上任足主張廣勇說好話,指他投放大量金錢在球隊,是有心搞好南華,但有些事無論是行外人,還是行內人也需要知道:「南華不是想像中的南華會,想不到球隊運作可以差到這樣,教練不知道明日會發生事甚麼事。南華是大會,代表香港踢亞協盃,但好多事情不合理,亦不專業。去到機場要球員自己Check in。」

更令他震驚是,管理層對待球員是前所未見的不專業。「去年亞協盃分組賽作客馬爾代夫,比賽日球會高層要求四間房的正選球員早上搬離房間,改到其他球員房間休息,目的是將房間留給傳媒。四、五個球員迫在一間房休息,等下午比賽;當時心想,『到底南華發生甚麼事』,這是職業層面不可能發生的事情。」

預備出戰亞洲球會賽,一年前已開始準備,盡可能以最好狀態應戰,每個細節也好重要,球員要注意飲食,賽前一日如何爭取時間休息,夾集好多因素,不是帶18個球員出戰便可;香港足球所有事都在進步,料不到香港最大球會竟調轉行,踢這麼多年,這間球會的印象是最深的。」他指出,足球是團體運動,從班主、管理層、教練及球員是卅幾人,如各自為戰是好難建立球隊團隊精神,但加盟南華後發覺球員操練後即走,初加盟南華與隊友零溝通,過去多年見過很多老闆,球隊要聽老闆講,老闆掟錢自然想有成績,但老闆身邊的人究竟是否真的在幫他呢?
香港要搞區隊

香港
九龍
新界

咁比較好

最多加個離島

18區組成10-12隊

10-12隊太多
啲支持者分散曬...
港會應該要留嘅
係新界要搞四隊 
西北(屯元天)
南(葵青荃灣)
東北(沙田大埔北區)
東南(西貢將軍澳)

同搞起離島

離島好似冇球場...

離島咪又係得東涌

離隊而家連隊徽都未有...

收戲金都收到手軟

御用熱身賽對手

你覺得流浪會俾戲金咩

南美佬真係.....

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20170801&s=7032049&a=57026162
20年球員生涯遇到最差管理 朱兆基掛靴大爆南華內幕

前季加盟南華的中場朱兆基,隨少林寺新季「自降」甲組,因而結束20年球員生涯;這位前港腳強調無悔加盟南華,但忍不住大爆球隊管理不專業。他記起去年亞協盃作客馬爾代夫,高層為了安頓傳媒,竟然在賽前要求部份球員遷出自己房間,四五名球員在賽前要擠在一間房內休息。記者:曾雁平
攝影:王心儀

預備出戰亞洲球會賽,一年前已開始準備,盡可能以最好狀態應戰,每個細節也好重要,球員要注意飲食,賽前一日如何爭取時間休息,夾集好多因素,不是帶18個球員出戰便可;香港足球所有事都在進步,料不到香港最大球會竟調轉行,踢這麼多年,這間球會的印象是最深的。」他指出,足球是團體運動,從班主、管理層、教練及球員是卅幾人,如各自為戰是好難建立球隊團隊精神,但加盟南華後發覺球員操練後即走,初加盟南華與隊友零溝通,過去多年見過很多老闆,球隊要聽老闆講,老闆掟錢自然想有成績,但老闆身邊的人究竟是否真的在幫他呢?

油渣是無辜的

咁其實南華球員自己都有問題啦, 冇乜團隊精神
原來來季九巴自組足球隊打丙組....

南美佬真係.....

比人hack左
pato 邊有咁快識中文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞