[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(38)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
直線抽擊
https://www.facebook.com/hkleague/photos/a.485196208157332.122735.484506791559607/1636316786378596/?type=3&theater

公關又然

有火

睇完comment啲人又喺度吊入籍兵,心諗人地本passport都係寫中國籍,人地都要放棄自己原來既國籍stay7年架,究竟有幾弱智兼歧視先講得出?
見到啲巴打話再唔分地區踢好難有凝聚力同歸屬感 其實好認同 我覺得應該由啲青訓做起 1x歲果啲 要啲細嘅佢自己踢果區或者球會有歸屬感 因為我見細嗰啲區隊球會青年軍 隔一兩年又跟個教練轉會 我意思係係佢哋年齡層踢得好嘅成日都轉來轉去 跟本冇所謂話死都留翻喺自己一開始踢果隊 咁可能又係因為佢地想進步先轉來轉去 但咁就真係好難令之後啲球員對自己球隊有歸屬感

即係好難做到出到人踢翻港超港甲自己住果區嘅隊

出年搞唔搞都唔知 點樣歸屬感

區隊咪唔會收皮,其實香港搞18間職業球會咪算,港超8隊港甲10隊

可能有人覺得香港唔似外國d波係植根城市,唔岩玩歸屬感,但唔用歸屬感我真係諗唔到用咩誘因叫人睇港超。睇下南華,球迷係可以因爲成績差而無咁超過一半

南華無左咁多人叫座力都依然數一數二

南飛傑東近年都有搞得好既時期 基本盤都各有1000以上

地區隊較多基本盤都係元朗大埔 你諗番沙田黃大仙深水埗踢頂級聯賽咪又係無咩人睇

聚唔聚到球迷好睇個會有無心搞

元朗唔係派飛撚有咁多人咩

香港隊夠派10000 得8000人入場啦
直線抽擊
https://www.facebook.com/hkleague/photos/a.485196208157332.122735.484506791559607/1636316786378596/?type=3&theater

公關又然

有火

睇完comment啲人又喺度吊入籍兵,心諗人地本passport都係寫中國籍,人地都要放棄自己原來既國籍stay7年架,究竟有幾弱智兼歧視先講得出?

好撚反智 問題其實係假鬼同蓄力

假鬼足總都修左例 根本就應該集中屌蓄力
見到啲巴打話再唔分地區踢好難有凝聚力同歸屬感 其實好認同 我覺得應該由啲青訓做起 1x歲果啲 要啲細嘅佢自己踢果區或者球會有歸屬感 因為我見細嗰啲區隊球會青年軍 隔一兩年又跟個教練轉會 我意思係係佢哋年齡層踢得好嘅成日都轉來轉去 跟本冇所謂話死都留翻喺自己一開始踢果隊 咁可能又係因為佢地想進步先轉來轉去 但咁就真係好難令之後啲球員對自己球隊有歸屬感

區隊咪唔會收皮,其實香港搞18間職業球會咪算,港超8隊港甲10隊

可能有人覺得香港唔似外國d波係植根城市,唔岩玩歸屬感,但唔用歸屬感我真係諗唔到用咩誘因叫人睇港超。睇下南華,球迷係可以因爲成績差而無咁超過一半

地區隊較多基本盤都係元朗大埔 你諗番沙田黃大仙深水埗踢頂級聯賽咪又係無咩人睇

咁冇可能一步登天既,慢慢黎先可以吸多啲fans

元朗班c9同小朋友有幾多消費力先
日常洗費七除八扣之後應該唔係淨好多,派下波飛先,一步一步黎啦
直線抽擊

公關又然

有火

唔好勞氣 傷身
直線抽擊

公關又然

有火

好撚反智 問題其實係假鬼同蓄力

假鬼足總都修左例 根本就應該集中屌蓄力

其實呢個時候更加要槍口一致對外,唔明點解啲人要咁樣樣歧視入籍球員
【與其說港超聯大多是外國人 不如說一句你不看本地波更來得直接】

近日網上流傳一篇報導,內容「大多」唔準確,讓我們簡單Fact check.

-過去兩個季度港超聯的球員分佈-
2015-16季度港超聯:本地球員佔77%;外援球員佔19%;亞援球員佔4%
2016-17季度港超聯:本地球員佔80%;外援球員佔16%;亞援球員佔4%

-港超聯外援註冊及落場制度-
根據2016/17年度超級聯賽賽事章則,每間參賽球會可以在球季中的任何一段時間,於參賽球員名單內包括不多於五名非本地(外籍)球員在其一隊之中。除此之外,每間參賽球會將被容許額外於參賽球員名單內包括多一名非本地(外籍)球員,惟該名球員必須屬於亞洲足協會員國國籍。

於每場香港超級聯賽的比賽中任何時間,最多只可派出不多於四名的非本地(外籍)球員上陣(包括被裁判員以紅牌驅逐離場的非本地(外籍)球員)。

你可以說不支持,
你可以說無留意,
你可以說水準低。
但請你不要亂入。

我們慶幸還有一批係英超挑戰盃時期的球迷,會叫我們寫多點香港U22於朝鮮為香港比賽的報導。

如果你撐香港波,或者我地可以繼續好似上季港超聯煞科戰咁,坐爆旺角大球場。

唔撐總有一百萬個籍口,撐就只有行動去入場支持。

Action speaks louder than words.

8月尾,2017-18中銀人壽香港超級聯賽開季,約定你。

#HKPL

日常洗費七除八扣之後應該唔係淨好多,派下波飛先,一步一步黎啦

agger ching
你叫南區派飛 會唔會有咁多人先好講啦

agger ching

True

Shit 唔記得換返ac

首先 你要做到 60 , 20蚊 呢個價口先,呢d價屌打各球會

agger ching

我只係覺得社區同球會既凝聚力係要慢慢黎。我長住悉尼,西流都有keep住去做探訪,關懷周邊社區既弱勢社群,周不時去探訪醫院病人,學校等等。每支球隊都有佢本身既方法去吸納fans,既然元朗呢個方法係work既,又有乜所謂
點解我要比機會你條仆街?係我未入嚟之前,見到作者個標題,心諗,你條撚樣,又想fake我?但係好奇心驅使之下,㩒左入嚟。屌,結果又係嗰啲on9嘢,不過我都諗住比多次機會你個仆街作者,走左落街九個半買份報紙,睇下你寫啲咩。當我續字續句咁睇清楚後,發覺真係嗰啲on9嘢,我真係好撚無奈。你幾十歲人堂堂文化研究碩士,仲做啲咁撚on9嘅野,我好撚為你可憐。我同時都要鬧自己,點解我要比機會你條仆街? 我到底入嚟兼寫成千字做乜撚?
覺得南區長遠會脫離個區變自己branding

agger ching

我只係覺得社區同球會既凝聚力係要慢慢黎。我長住悉尼,西流都有keep住去做探訪,關懷周邊社區既弱勢社群,周不時去探訪醫院病人,學校等等。每支球隊都有佢本身既方法去吸納fans,既然元朗呢個方法係work既,又有乜所謂

叫南區 探多d學校,最多開埋 青訓班,等閒送飛 叫班細佬 帶埋家長入去睇

agger ching

True

我覺得南區個問題係個黃竹坑運動場唔近住宅區
黃竹坑邨拆咗又未起好
對於住喺當區嘅居民唔算就腳
實查阿sean大把錢啦 見佢i豬d相 一係就大屋一係就旅行 去hea下好過 洗乜踢波

有無Sean 個ig

agger ching

True

我覺得南區個問題係個黃竹坑運動場唔近住宅區
黃竹坑邨拆咗又未起好
對於住喺當區嘅居民唔算就腳

南區主場有幾支柱阻住睇波令我唔想入場
有MTR 令我去睇波方便好多

實查阿sean大把錢啦 見佢i豬d相 一係就大屋一係就旅行 去hea下好過 洗乜踢波

有無Sean 個ig

Skktse

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞