[本地足球] 2017/18 港超聯季前及港隊亞盃外討論(38)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
你可以用你既論點駁佢, 唔列明信報咪得
大頭冇鬼用

我去叉電先

標明某報某評論唔開名

垃場、聚言、輔仁咪得囉
港會d人大多係香港住夠7年,有身份証,但無拎hk passport

又係特權撚黎, 如果依家新例立左, 佢地仲踢唔踢得港超

新例要有hk passport先當本地球員
[quote]香港足球代表隊下月底將重次踏上國際賽征途,在未來3次國際賽期每場亞洲盃外圍賽前,港足都會踢1場國際友誼賽作備戰,除了早已落實、8月31日作客新加坡之外,10月、11月的友賽對手也確定為老撾、巴林國家隊。

老撾國家隊 老撾足協圖片

香港足總行政總裁薛基輔今午回覆本網查詢時稱,足總希望港足能有最好的賽前準備,以爭取在亞盃外出線,所以在今年餘下3個國際賽期安排國際A級友誼賽,讓港足在3場亞盃外分組賽前預熱。按目前安排,港足作客獅城是為準備9月5日作客馬來西亞的亞盃外賽事,而10月5日主場對老撾、11月9日或10日主場對巴林,就分別是準備主場對馬來西亞及黎巴嫩。

巴林國家隊 亞洲足協圖片

由於港足作客大馬的比賽由柔佛改到馬六甲舉行,港足主教練金判坤向本網透露,考慮在作客獅城後安排港足經陸路到馬六甲,免卻等待航班、飛抵大馬後再轉巴士的轉折行程,他說目前正值大馬球季期間,對方球員比賽狀態不會差,希望港足備戰以至作客旅途順利,向未來3場亞盃外爭取9分踏出第一步。

資料圖片

金判坤 資料圖片

金帥表示8月首2周將與教練團成員到各球場考察港超隊訓練及熱身賽,了解港腳狀態,待港超首輪賽事(港超8月25日開鑼)後再公布作客獅城及大馬的決選名單,至於在朝鮮作賽表現不俗的香港22歲以下代表隊球員,他說如大港腳有球員狀態不佳,也有機會提拔U22港腳隨隊作客,而經過亞洲23歲以下錦標賽外圍賽洗禮後,該批球員在比賽狀態上甚至比大港腳有優勢。

港足此前在亞盃外戰平朝鮮 資料圖片

總結U22港足的表現,金判坤稱與前一屆比賽比較,今屆U22港足年紀小的球員更多,不乏1998、99年出生的下屆奧運適齡小將,盼能盡早準備來屆奧運外圍賽,惟仍需改變現行制度以加強培育18歲至23歲球員接軌職業足球。

in kim we trust
港會d人大多係香港住夠7年,有身份証,但無拎hk passport

苦力已經破壞緊啦
本身足總想挽留港會,港會唔制喳嘛
啲例都on99,隨時可以開特權

苦力已經破壞緊啦
本身足總想挽留港會,港會唔制喳嘛
啲例都on99,隨時可以開特權

足總我
【友賽香港飛馬】
本會今早於九龍灣公園足球場與友會香港飛馬足球隊進行友賽,結果夢想 FC 以1 比 0 見負。
另外,羅梓駿被對手梁諾恒撞跌導致手骨受傷送院,醫生初步診斷為右手骨折,需入院進行詳細檢查。本會祝他早日康復,盡快返回球場為夢想 FC 作戰。
本週四 8月3日早上10時半將於九龍灣公園足球場進行另一場友賽,對手為東方龍獅,歡迎各位入場支持。

<Friendly Match against Hong Kong Pegasus FC>
A friendly match between Dreams FC and Hong Kong Pegasus FC took place in Kowloon Bay Park Football Field this morning. Hong Kong Pegasus FC gained victory over Dreams FC with a final score of 1:0.
Law Tsz-Chun was knocked to the ground by opponent Leung Lok-Hang, causing an injury in the arm. He is diagnosed with fracture in the arm and has to be hospitalized. We hope he will get well soon and fight for Dreams FC again!
Another friendly match is coming up on 3rd August at 10:30 at Kowloon Bay Park Football Field against Eastern Long Lions Football Team! Make sure you come and support us!
原來係南華勇士借公開平台抽抽kid仔水
咁我唔批評佢了

大多是外國人 只有兩隊
1畜力 2小桀仔

南華全盛可以出到伊達、福福、家蛋仲有四個外援 tim

福福好似同伊達冇重疊到喎

係 wo 岩岩去左大陸,都有 6 隻鬼呀,係咪仲有羅素?

Okok u win

摩西斯呢?
大埔話已簽一個本地球員
SOURCE: 樂視

我諗係Sean喇掛

99.99%

99.9%
really?
朱基
好波
https://www.youtube.com/watch?v=_Hk8kvtUyTM

FAM BANGSAT!!
5/9 可以用既chant
[url]https://www.youtube.com/watch?v=_Hk8kvtUyTM

FAM BANGSAT!!
5/9 可以用既chant

原來係南華勇士借公開平台抽抽kid仔水
咁我唔批評佢了

大多是外國人 只有兩隊
1畜力 2小桀仔

南華全盛可以出到伊達、福福、家蛋仲有四個外援 tim

福福好似同伊達冇重疊到喎

係 wo 岩岩去左大陸,都有 6 隻鬼呀,係咪仲有羅素?

Okok u win

摩西斯呢?

呢個我直頭唔肯定個陣退左休未
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1uaLbqqn363SKGspl55rmZE8GrE5WenCNYvcCJEnOyBg

加左個三場港隊friendly
mark左巴林同黎巴嫩既比賽日子落去
發現八月尾到九月頭都好唔得閒

睇足咁多場
見到啲巴打話再唔分地區踢好難有凝聚力同歸屬感 其實好認同 我覺得應該由啲青訓做起 1x歲果啲 要啲細嘅佢自己踢果區或者球會有歸屬感 因為我見細嗰啲區隊球會青年軍 隔一兩年又跟個教練轉會 我意思係係佢哋年齡層踢得好嘅成日都轉來轉去 跟本冇所謂話死都留翻喺自己一開始踢果隊 咁可能又係因為佢地想進步先轉來轉去 但咁就真係好難令之後啲球員對自己球隊有歸屬感
見到啲巴打話再唔分地區踢好難有凝聚力同歸屬感 其實好認同 我覺得應該由啲青訓做起 1x歲果啲 要啲細嘅佢自己踢果區或者球會有歸屬感 因為我見細嗰啲區隊球會青年軍 隔一兩年又跟個教練轉會 我意思係係佢哋年齡層踢得好嘅成日都轉來轉去 跟本冇所謂話死都留翻喺自己一開始踢果隊 咁可能又係因為佢地想進步先轉來轉去 但咁就真係好難令之後啲球員對自己球隊有歸屬感

即係好難做到出到人踢翻港超港甲自己住果區嘅隊

全港運動會分左區 有幾多人睇

即係好難做到出到人踢翻港超港甲自己住果區嘅隊

出年搞唔搞都唔知 點樣歸屬感

全港運動會分左區 有幾多人睇

睇左決賽only
香港唔同區嘅文化差異近乎零 甚至有d區連生活環境都相似 好難建立歸屬感 因為歸屬感某程度上建基於我者同他都嘅分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞