[Switch] 薩爾達傳說 王國之淚 [28]之糟質yahaha

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Sell地底多啲 開頭落地底嘅感覺好正

依家開曬燈有成功感 但無咗神秘感

肉碎空島算啦 人地個名係王國之淚嘛

遲啲睇下玩唔玩禦天之劍
祖先交帶落就係「責任」呢點已經好多前設, 我就當每個人都無緣無故一定要跟隨祖訓

阿沅嘅勇敢喺botw就已經成長咗, 佢喺totk故事開始前已經有一番作為, 所以喺totk呢個角色成長咗啲咩? 佢就係純粹單純/on9而俾人水咗去戴個面具, 然後主角幫佢解決問題, 請問佢成長咗啲咩? 我亦見唔到佢事後真係聰明咗

露珠嘅成長亦只係流於對力量嘅技術層面, 佢本身身為族長一樣由botw已經有覺悟為成個族而企出嚟

希多如是, 佢只係被更加多族人同父皇認同, 佢本身個性格就已經定咗型

講得通成長嘅只有丘栗, 反而呢個角色喺botw係幾乎冇咩點建立過咩形象同交集(DLC睇住丘栗鳩噏幾句就叫交集依蓋隊都多交集過佢喇)

你講嘅成長幾乎用返botw嘅人設都一直講得通佢哋deserve做新賢者
而copy and paste嘅祖訓根本就冇限定落一定要有成長嘅角色身上

甚至佢哋喺totk到底係咪有成長根本唔影響佢哋會唔會互相合作, 因為你哋到魔王復活已經係一個足夠強嘅動機去反魔王呀嘛

totk喺新賢者嘅劇情上, 咪就係純粹推進嚟俾link去打魔王嘅工具人
even今集同上集一樣戰友死哂, 氣氛唔會影響今集新賢者就係寫到成個工具人一樣
從來針對嘅就只有嗰啲以為用Setting做藉口就可以合理化敘事寫得差嘅人
當你行哂地底就會發覺其實地底純粹得個大字, d野好千篇一律好少特色建築/地型, 要做既野黎黎去去都係搵根打boss基地又弱智一箭秒打完 當初落到中央大廢礦本來以為礦車落更深探索好正, 點知原來得佢一個係特別設計其他礦點全部一樣都係爛橋加個寶箱壇咁
寧願佢當初唔好為整而整格梗整哂個全地圖既地底集中番資源做空島仲好, 而家得初始空島一個大既就冇(仲要係初始)係失望, 多番一兩個大型空島都好丫
師兄建議你開個po討論
到時候我幫你推po
今集重點似係sandbox類型多啲
應該9成人見到有啲劇情都收貨去砌野

你當係新dlc/mod會唔會開心啲?

打隻game打到咁為咩
我未見過香港有人嘈
skyrim 幫帝國定係storm cloak陣營
因為隻game做其他野已經多到無時間
我意思係 新四賢者就算有力量都冇獨特到非佢不可

舊四英傑喺botw同DLC佢哋兼肩作戰唔單單只係佢哋有能力, 而係講得通佢哋各自同zelda/link嘅互動同交集而令呢個角色變得獨特, 角色之間建立到嘅信任同關係唔係單純憑空有一位力量好強嘅角色就可以取代, 所以舊四英傑先有種非佢哋不可嘅獨特性

新四賢者除咗希多同link嘅關係有著獨特之外
上面有人提到嘅成長要素就算喺新賢者身上講得通, 都唔影響佢哋最尾成唔成為新賢者, 因為祖先純粹應承zelda去揾個後人幫手喺將來打魔王, 祖先care嘅就只係承諾同選中嘅後代有冇力量

即係假如今集係換4個新嘅工具人, 講到佢喺一族入面有特殊力量
咁一樣講得通點解佢哋deserve成為四賢者

問題就係今次新賢者嘅誕成幾乎係唔需要botw建立落嚟嘅人設、背景、關係, 都可以成為新賢者, 正正係因為單純班祖先幾乎過場動畫定對白都一樣嘅原因, 就係喺好耐之前應承咗zelda

呢點咪就係講唔到新賢者同link有咩關係, 點解新賢者呢個重任係非佢哋不可
我嘈係因為有啲弱智不停揾重覆藉口去合理化一件本身連佢自己都承認做得唔好嘅位

隻game sandbox元素更多, 咁係咪代表佢冇劇情?
即係去鋸扒, 塊扒先係主角, 就唔可以談論扒周圍啲配菜唔好食?
點解龍之淚劇情可以傾, 四賢者劇情就唔傾得?

你唔重視嘅位唔代表嗰樣嘢唔值得重視
憑咩你認為劇情只係純粹合理化一款重點係sandbox嘅遊戲, 其他人就要同你一樣標準收貨?
梗係換晒氣先換心
平心討論完 佢咪又係話你兜
把鬼,留返啖氣追進度
月尾仲要玩FF16
你自己冇理據咪又重覆咪話你兜囉, 我有冇話其他唔係用setting呢個on9藉口嘅人係兜?

三圈氣鳩禁x/滑翔已經係兩種遊戲體驗
我咪同你講
係因為隻game係系列續作
好多野有晒設定唔會講到咁白嫁喇
係有啲角色會冇咁多交集嫁喇
我唔知邊part有兜啲咩啦
咪同意你講既野囉
解釋你聽點解會咁姐
邊部份係盲撐?邊部份係唔比你批評?
LM學寫故事
想問下劇情上精力要升到幾多先?
係咪又要拔劍?
癡撚線四賢者係路人角色所以唔需花文本敘述佢哋?
咁四英傑寫得出點解四賢者就唔需要?

有哂設定就代表故事唔使拓展? 咁哈利波特直接講佢去揾佛地魔報仇咪得囉, 成個霍格華茲setting喺哂度, 唔使描寫鄧不利多同石內卜呢啲配角喇?

我話你弱智係因為你連故事都唔明白係啲咩但又要爭住出嚟去同人解釋

一路講zelda不嬲劇情薄弱啲, 一路講setting咪圓咗個劇情
咁角色寫得差咪寫得差囉, 咪造成劇情薄弱
你講咩setting係咁? setting係咁所以角色寫得差、所以劇情薄弱吖?
解釋緊點解zelda劇情差呀?
zelda喺四賢者嘅劇情差係因為佢冇拓展吖, 唔撚關個setting事呀傻閪

咁樣唔係叫兜叫咩? 我一定要同意你setting係咁所以劇情冇問題?

躝喇連故事文本、人物要點撚樣寫都唔識去學人討論劇情
More
我無乜點理今集英傑啲bonding

不過咁講 有個位令我玩嗰陣都幾在意

四個祖先講嘅對白竟然一模一樣
只係唔同人配音
頭一兩個都會睇 之後直接飛
我有同你討論劇情咩?
我純粹係話你聽點解會咁少交集咋
我冇讚過四賢者劇情嫁
設定既野我純解釋,冇叫你認同
係「解釋」呀,唔係逼你認可呀大佬
我又邊度有講劇情冇問題呢?
你唔好咁好幻想力啦
真係講多都晒氣
有訪問講過班設計師整咗太多空島
之後製作人覺得多到好似遮住天空咁
所以刪減返去合理水平

地底玩法太空洞
開頭全黑探索又出鬼手係幾緊張
之後一直同一套路就開始悶
唯有希望佢DLC會出返多啲地底迷宮/礦場

陸地係最多野玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞