[Switch] 薩爾達傳說 王國之淚 [28]之糟質yahaha

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
amiibo 嘟出黎啲布係咪無得係game 到自然拎到
是 睇片睇片
孖寳兄弟唔關事果啲上集都好似會拎下啲材料
睇網上攻略似乎係
就係普通肉同草以前玩動森有一堆島民卡牌amiibo 都可以嘟啲肉出黎整下串燒賺錢
我覺得totk嘅新四賢者劇情其實稱唔上好, 新賢者嘅動機都太過簡單, 好似只係祖先、血統、種族就要去捱義氣幫手打仗, 除咗希多之外我完全感受唔到啲新賢者有一個好強嘅動機要繼承意志幫手

基本上新四賢者除咗希多本身係同link叫做有多少少交集之外, 其餘都只係喺救村過程先知link呢名勇者。新四賢者入面得希多一直有自己家姐會提起link, 所以喺botw時希多喺link未救村之前已經幫緊link講好說話。其餘3位都唔熟link呢個人物, link同佢哋嘅交集就係link救佢哋條村, 而佢哋只不過係舊英傑同舊賢者嘅後代。

講多少少, 其實米法講到好似同link係青梅竹馬但實質好大機會唔係。
botw遊戲文本入面有米法嘅日記, 入面寫到提到佢哋相遇係4歲, 「link久違拜訪領地, 與孩提時代相比, 他的氣質似乎變了許多」之類, 而link拔到大師劍嗰陣係12-13歲, 如果係經常見面又點會久違拜訪再察覺佢同以前相比差好遠呢?

拎咗大師劍嘅link已經係zelda嘅貼身騎士, 又點可能仲可以同米法咁多相處時間, 所以米法好大機會憑幾次見面就已經係單相思

舊四英傑入面亦都只係得烏爾波札嘅劇情係見到Link+Zelda唔同面向兼互動, 唔係單單好似米法咁無緣無故依附喺link到嘅角色咁單調, 但希多對link嘅認識又要based on 米法, 所以勉強接受到
反而如果佢咁設定
咁薩爾達既形象又立體左
變左佢除左勇敢親民之外 仲有幾分謀略
以下純個人分析/猜測

重有一個方法:
如果有上集守護者果隻amiibo 都有機會用佢囉到
無記錯嘅話

每一百年出一個男丁
而按傳統每次男丁都係叫加儂

同zelda、link一樣
其實d人起野,嚮邊度farm到咁多原材料?

同埋我想問點樣先可以拎到能力save低之前設計過的野?
監視村接任解地底支線
thx
本身米法像一直放喺廣場中心好好地
係班魚人要捧王子先搬走
仲要搬去本身係人馬地盤附近冇人去嘅荒山野嶺
等如將中山像由港島搬去城門水塘,再吹到好撚尊重有山有水風水寶地
有無邊度可以幾到幾多點對應咩獎勵?想一次過拎晒佢
行埋去佢只係話下一次獎勵差幾多點。。。
其實都唔只唔係好, 直頭係一式一樣
如果要補充少少動機既話, 我會覺得基本上個結構都係
「因為你救左佢條村 所以佢走黎救返你個王國」既報恩心理
反而唔係太多因為血統或者祖先意志方面既考慮
基本上都係同可蓋大人一樣
任記喺呢度做左個低齡化既處理
唯有期望DLC補充多d佢地既劇情
每瞓一次(用現金唔用消費券)同登錄一隻新馬都會+1點, 同一個驛站可重覆

唔重覆既係首次到達打招呼既1點
想問屋企個水池冇水點整翻有
拆完再裝翻都冇水
無端端就咁
米法係佢家姐黎架屌你
巴打肯定miss左好多重要野
耐火防護一格同兩格有咩分別
兩格除左跳落熔岩之外點都燒唔著好似係
新四英傑大多數都係o靚仔o靚妹心智都好似大部分都未成熟 都重係新手咁(除咗希多)
唔似得舊四英傑個形象好成熟穩重 好安心交畀佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞