[Switch] 薩爾達傳說 王國之淚 [28]之糟質yahaha

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
首先, 我已經重覆好多次 我冇話佢哋冇交集, 我只係話佢哋交集好薄弱
路人問link路都可以係交集, 咁同依蓋隊扮蕩失路有咩分別啫?
你仲要講到「只係咁啱識link,同做埋賢者咁解

咪就係乜撚動機都係 咁啱 囉, 咁啱佢係舊賢者後代, 咁啱佢識link, 咁啱佢係繼承到力量, 咁啱粒石揀中佢
而呢個巧合計埋希多, 係重覆4次嘅巧合

新賢者比起舊四英傑嘅鋪墊係更加少, 而舊四英傑除咗烏爾波扎之外其實已經好工具人feel, 烏爾波扎係因為喺以前就同zelda老母相識, 佢睇住zelda因為覺醒唔到力量嘅掙扎同無力, 佢睇住zelda將呢份無力發洩咗喺link身上, 再用自己力量行雷喺link面前惡作劇吓zelda呢啲先令個角色有靈魂而非只係幫link達到某個目的嘅工具人

烏爾波扎令佢哋兩個對彼此更加熟悉, zelda先知原來link同自己一樣身負重任, 先至由一開始嫌link煩到後尾同link講佢自己都係凡人之軀唔好亂嚟

屌你老母呢啲先係角色嫁嘛, 同主角間有交集之餘有佢獨特嘅存在意義, 如果冇呢個角色嘅一舉一動就唔會推進到劇情

本身魔王復活都滅世喇, link救唔救你條村有咩分別? 佢注定係要幫手打仗喎, 問題就只係link去救村, 就會開埋粒石俾佢做賢者
但佢成唔成為賢者又已經係命定咗喎, 因為決定新賢者嘅人係以前班舊賢者
喂屌咁其實拎到粒石之後我求其揾你一個族人都得喇, 係你後代就得喇, 點解要係而家呢幾位?

咁樣唔叫工具人叫咩?
唔一定
洞穴出面有樹根
爬上去一樣得
玩左100個鐘岩岩爆機

係時候解全神廟,刷人馬等DLC
屌我夠知呢啲setting喇, 但唔係setting就大哂嫁
你有一個setting喺度, 你都要去鋪墊個背景

如果唔需要鋪, 咁點解botw要寫zelda死老母之後俾國王迫覺醒力量但又覺醒唔到先?
點解botw入面嘅日記文本要寫link本身好多嘢講, 佢唯一同zelda分享點解之後好少講嘢?

乜柒都一句setting話咀咒就得喇, fix撚死咗嫁喇

屌, 背setting 我梗係有足夠了解先同你講邊啲位有不足喇
我有冇屌過zelda呢個角色鋪得唔夠? 冇喎
我係屌啲新賢者劇情搞唔撚掂, 我屌舊四英傑有邊位鋪得差,
我讚點解烏爾波札呢個角色做得好, 我讚點解link同zelda鋪得好

而家我駁乜撚嘢? 我有冇連zelda同link都駁撚埋?
定係呢個post唔撚可以批評botw同totk?
扭左十幾部扭蛋機都冇彈簧可以扭
唔知邊到有
我都覺得爆咗機先好啲,想快啲睇ending
唔怕比人or自己劇透
其實係因為賢者們,一向都係工具人
繼承既野 一向都係薩爾達入面輪迴
新玩家的確係會覺得點解會係佢
不過依隻就係zelda既輪迴問題
風賢你話佢交集少,係正常
因為佢只係今集先開始有主線
上集都仲係bb仔
正常都冇咁熟
//而同作品入面 係連微達既故事線都可以做到呢d敘事
其實就代表遊戲設計師既考慮 唔係單純因為淨係sell gameplay而唔想做敘事
而係真係四賢者嗰part既故事做得差
或者根本係舖緊DLC再講返佢地既故仔//

Exact7ly, 成個post本身不停討論嘅呢條撚樣
botw幫佢起成條村、事業家庭一手一腳幫哂佢手
我同佢嘅交集仲多撚過今集啲新賢者(希多除外)

「吖 咪有交集囉blah blah blah」咁撚樣叫做敘事
講到我先係唔撚清楚故事嗰個
總係覺得得集既神廟好少好散
有時行好遠都見唔到一個
搞到成日想去某一到傳送完都要行好遠
但係師兄你一句薄弱就否定晒佢地喎
上集英傑故事線既交集你話薄弱
上集中間穿插就算, 但係仲有英傑線既關連

今集林克去幫手救人你又話薄弱
廷續上集既關係你又無視
佢地實牙實齒同你一齊落迷宮戰鬥你又話薄弱?

係, 佢地係受到祖先血緣既關係佢地先有賢者之力
但係無呢樣野唔通阿沅希多露珠就唔會幫林克?

一個故事寫兩個人, 設定寫佢地係朋友, 你要作者寫幾十萬字出黎先真係覺得兩個人係朋友?
獸肉5舊做一串 烤肉串?
我邊有唔比你批評
我有阻止你批評?
咁激動做咩
我解釋你聽姐
咁人地係系列作
用返成個系列嚟作故仔姐
生化危機7都唔會咁詳細講umbrella 點嚟啦
風扇用得好快
你咪講撚咗個重點出嚟囉
//因為賢者們,一向都係工具人…//

咁我而家就係屌緊啲明明應該係重要嘅配角變撚咗做工具人囉
一隻遊戲唔撚使理劇本喇咁, 唔撚使理咩敘事喇

知唔知點解the last of us第一集公認做得好呀
就係因為角色之間敘事寫得好呀, 可以寫到每個角色嘅心態轉變
, 合理交代佢哋每個行動嘅動機同反應, 反派唔係純粹工具人而有佢嘅理念

如果你係咁撚強調輪迴可以解釋一切
咁點撚解botw同totk要鋪zelda同link分開啫?
唔需要敘事喇, 直接一開始咪話佢哋命定要打魔王咪得囉

個point重重覆覆懶撚得覆你, 不如放低部switch睇多幾個好嘅故事, 研究多幾個好嘅文本係點樣寫配角
人馬其實刷黎有咩用 有得修復武器隻角已經唔係消耗品唔洗咁多, 箭又好快刷滿
解釋佢聽都起鋼
壓力好大
我咪認同左佢「係呀、係簿弱少少
因為前作好多解釋晒」
就話我唔比佢批評
我咪認同你覺得簿弱係啱囉
解釋埋你聽點解簿弱姐
你壓力好大?
人地成個系列咁就係咁
邊有人話過zelda有史詩級劇情姐
只係話你聽,zelda不嬲都係咁
Npc之間有簿弱交合,又有啲好多交合
燥底就飲涼茶啦
不過可能大家都掛住打機唔夠訓呢
燥少少係正常既
https://game8.jp/zelda-totk/527830

雖然係日文,但你睇地圖應該認到
有3部扭蛋有
今集林克去幫手救人你又話薄弱
廷續上集既關係你又無視
佢地實牙實齒同你一齊落迷宮戰鬥你又話薄弱?

嘥鳩氣

totk揀新賢者嘅重點係呢幾個角色咩? 錯喇
係粒賢者之石呀, 係個祖先揀唔揀你呀
擺求其同一條村嘅後代落去, 個祖先見你有力量拎返粒石, 就自然會同你講返同一段說話, 用自己一早應承咗zelda呢個理由去要求你去幫link打仗

你求其寫個新角色係有力量幫link過神廟嘅話, 佢都一樣deserve做新賢者
咁到底新四賢者有幾必要係阿沅、希多、露珠?

點撚解佢哋可以將微達呢個支線劇情描述得好, 但四賢者就做唔到而且仲要copy and paste?
上一集都係靠日記去推返link同舊四英傑做過咩嫁咋傻閪

所以我咪話囉, 咁依蓋隊啲人扮蕩失路都叫同link有交集喇
係咪就叫做一個好嘅延續呀?
相關就叫延續
怪唔知覺得一樣血統就已經叫傳承
你自己望吓#474喇

得我自己認為四賢者劇情寫得薄弱?

你以為你自己解釋valid咋
我起鋼係因為講幾次你都不停重覆嗰三幅被

一個setting就以為可以圓撚哂所有敘事不足
對文本同故事冇要求就躝撚開唔好學人討論劇情喇
你未撚夠門檻吖
因為今集想你善用科技整架車代步
我咪認同你囉
但個故事setting就係佢地吖嘛
都唔明你有咩要求
我又冇讚過Zelda劇情有史詩級
但其實open world 類嘅game 本身重點都唔係劇情?
有冇邊隻open world game係劇情寫得好好?
頭先舉the last of us 做例但呢隻game本身就係劇情類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞