[Switch] 薩爾達傳說 王國之淚 [28]之糟質yahaha

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
咪同林克一樣
係隔離座山話你知呢邊風景好叫你自己係果度起屋
浮板同浮球點囉出黎,唔係廟限定咩
用藍圖都應該變綠色
以前佢地係賊黎
好似現實沙漠版維京人咁靠打劫維生
時之笛有個要塞要打佢地
係比依蓋隊更早既人類敵人
但係卓拉族有其他人認得你
上氣一入城就有條女叫你做linlin(日文好親切既稱呼)
仲話細個成日同你練劍佢自己就練槍
英傑之詩都見到薩爾達仲會去搵米法
開頭仲話唔可以對恩人亂咁講花名
最後都係改唔到口繼續叫linlin
心智未成熟應該得丘栗
露珠阿沅個啲幾有大將之風喎
尤其阿沅,睇鼓隆城同一始村啲Npc點描述佢組織既阿沅隊就知佢有擔帶又有諗頭
露珠就係四個入面頭腦最冷靜個個
(利伸兩集都幾鍾意鼓隆族相關既劇情,但唔知係咪樣既問題好似冇咩人討論
其實今集對4賢好老實好感唔係好大
有巴打仲話出無雙 if線,老實講都投入唔到感情
救4賢jm9
深究呢D野冇意思
如果真係當現實咁睇
亡國一百年後除左希卡族班奴才
仲邊有人理你乜鳩公主
仲周圍去傾野叫人起學校?
守護者屠殺左咁多人
班科學家仲可以係度開研究所係村種田?
早就俾人捉哂出黎批鬥啦
一百年後除左特別長命果幾個族之外邊有人識你
乜撚野公主呀?冇人識你喎!
阿沅上集仲係新仔,今集一出場就俾人洗腦
先入為主覺得佢未成熟
其賓6年前打真係憑印象了
但玩完TotK個gameplay好d
又真係唔想再返轉頭打多次地圖近乎一樣既BotW
硬係覺得成個天空好多地方都係去完一次就唔會再去
老老豆豆呢個真係能力問題
即係又唔見加儂扮薩爾達會呃到其他人戴面具
係真係阿沅太單純先會中招
所以上集氣氛好壓抑,大部分戰友戰死,王國都滅亡左,得番一個人係曠野打怪
你唔鍾意深究劇情合唔合理, 唔代表呢件事唔重要, 故事嘅藍本係好影響遊戲
而探究劇情合理係講緊人物嘅動機、手段、情感基於佢世界觀嘅context下合唔合理, 而唔係用現實世界context去睇佢合唔合理
唔通哈利波特喺霍格華茲就唔使講人物動機乜乜物物合唔合理? 成個劇本任佢吹就得

文學可以探討, 點解遊戲唔得? 你冇文化仲要大大聲衝出嚟獻醜
樓上話都會show個任出嚟即刻做咗喎
你話冇咗咁係咪吹水先?
係咪種族問題睇啲鼓隆族npc對白覺得佢地本身就諗野單純啲
我執左個壞既自訂傳送點
洛貝利點先肯幫我整留佢
呢個真係唔一定
舊作入面其實d人物角色既描寫係立體d
唔記得邊作有提過
加儂多夫反抗海拉魯既動機
都係唔想格魯德族人再住沙漠 冇理由淨係海拉魯人霸住d好山好水

而以世界觀黎計, 薩爾達傳說係講緊王族係真係有神力去對抗魔王
第一個「薩爾達」起初係女神海利亞轉世 然後佢既血統繼承人當中 女性好多都有神力 當中特別出色既 都會稱為薩爾達
所以佢地既君權神授係講緊真係有個號稱有女神之力既人出黎幫普通人去頂住d災難
其實冇所謂 你係game 發現都係一個體驗
你係連登睇到就真係冇體驗
呢隻game 係咩都要試用吓
會有線索
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞