[Switch] 薩爾達傳說 王國之淚 [28]之糟質yahaha

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
東格魯德遺跡
新手冇啦啦見到人馬 cls難打到喊
俾佢秒
我打石甲嗰隻
破完佢第一條黃血
之後打極都打唔入
btw 可以試下盾反打 易好多
係地底開完圖再對照翻上地面解神廟仲輕鬆
騎緊雷龍觀光巴士 好正
不過我無咩開圖 一到地下好多野都睇唔到
但標記住佢上天落地時既出入口
50盾頂幾下都爆...
想問地面個廟未解, 地底個根開唔開到燈? 都傳送到?
唔小心中咗入三頭龍王巢,打完個箱淨係派重複裝(黃昏綠帽)
地底個5連人馬困獸鬥 最尾果隻又係有甲 係白銀人馬
用炸彈炸爆佢個甲 再外鄉人打發火箭盾 子彈時間加餘料射箭射死佢
留意下佢啲招 來來去去都係幾招 熟咗好易避
新手我覺得用完美迴避再突擊會好啲
全部獨立計算 廟還廟 解左廟都只係傳送到廟
根你要自己再落地底解 冇得懶
其實得幾set動作 練多幾次點樣反應就得
佢既迴避判定窗口比較大 唔似幻影加儂咁快

以上集唔取巧 就咁用動作對打黎講

1. 喺面前用劍斬你就後空翻 (ZL+合適時機後跳)
不論右手劈, 定係雙手抱既動作, 都可以用後空翻避, 避到就進入林克時間, 單手武器可以斬7刀

2. 用頭頂既角, fing頭黎斬你
呢個只可以盾反, 保持ZL舉盾, 合適時機撳A盾反

3. 中遠距離, 收埋武器對你猛沖
ZL舉盾, 左/右跳進入林克時間

4. 噴火, 會噴三下火
拉遠距離, 保持左/右跑, 當個火埋身一刻, 用氣加速跑剛好避到

5. 吼叫後大爆炸
拉遠距離, 之後射箭, 儘量打佢下巴
打中佢下巴有機會出現硬直, 可以騎上佢背脊, 呢個時候換雙手武器, 可以斬到3-6下, 呢3-6下一定換最高攻既雙手武器打佢, 推介近衛嗰套「就爆時攻擊力*2」,因為篤佢背脊係唔會扣武器耐久

6. 對住你繞圈跑
一樣係射箭, 目標打中佢下巴, 之後又係騎佢篤背脊

其中射箭打佢, 今作只要箭上附加物有蝙蝠眼, 可以大幅增加命中窗口既判定, 算係比上作易打左少少

基本上打到人馬, 成個遊戲應該就可以近乎所有怪都可以順利玩到林克時間+盾反, 可以算係近戰畢業; 判定窗口快過佢只有幻影加儂同final boss
點解會重複 你有amiibo?
由天空個㝫一野跳穿到地底果下好刺激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞