買電視機 / 換電視機 集中討論區 (146)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
睇你用途
睇戲講沉浸感,電視佔你40度視角範圍先有
2m距離就65吋先做到
但如果你話打機,因為要睇曬成個mon,太大反而睇唔曬同辛苦,所以30度視角就夠,2m就55吋
https://www.courcasa.com/p/6Xnp
55吋加個可活動㗎係咪fit晒
但係唔知點解見固定架會貴過可活動架
我自己係55吋加活動架
當然你都可以拉近d坐
邊個固定架?冇model好難比較
睇左d 比較片
又好似唔係話十分之大分別
不過有就係有 有可以唔用
冇就係冇
同埋想知有間萬事屋
有冇人喺嗰度買過
o唔ok的
全球得返台灣先有自家製LED MX800
香港應該有MZ1000 MZ2000

捷克馬拉已停,所以LED已經全TCL
冇風扇?
Samsung M8
你要睇果套片support dolby vision先有意思喎,如果support,電視個模式係會變咗dolby vision的,color profile/contrast會跟番dolby vision模式嚟顯示

我部a95k睇dolby vision好明顯係靚啲喎,顏色鮮艷啲,黑位實啲

宜家好多streaming片都標明Dolby Vision;即係套片係跟dolby vision果隻顏色/對比標準;你買部新電視,套套片都寫住dolby vision,但你部電視出唔倒,你話幾戇居
Panasonic 食得哂DV HDR10/HDR10+
55吋
自家系統,少App,冇Airplay,冇Chromecast,冇Homekit
睇個款dolby vision係主流,去戲院睇戲好多部都睇住dolby vision(唔見有HDR+),我覺得屋企部電視都support埋先係皇道
https://professional.dolby.com/cinema/theatrical-releases/
唔睇價錢既話都想買A95L
所以想問下買左S95B 既巴打有冇後悔
其實唔用電視時熄電掣到底好定唔好
其實依家a95k都好平,點解唔買?
唔好
其實真係唔駛問人,問自己netflix/apple tv 好多套都寫住dolby vision但部電視出唔倒,自己接唔接受得到就ok
65吋唔算平
唔好
oled關機後會進行面板維護
就算lcd電視都好,關電掣再開電掣,對電容同智能系統負擔大,得不償失
巴打你到底要55定65?同埋budget 幾多?
有Amazon,同BD support HDR10+嘅
再睇多次
A80K 仲有貨真實 d
但S95B 真係靚dd
係咁多啦可
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞