買電視機 / 換電視機 集中討論區 (146)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
都有影響既
但係DV 最主要係HDR效果, 立體感好大程度上都係黑位營造出黎
最準當然係用同一set野, 淨係開關DV對比, 但我相信結果一樣
貴到
玩唔起
a80K 萬6送 bar 好似好抵
條bar 唔想煩去邊樹放

但又想買 s95B
Dolby Vision係必須
65a80k 好似賣曬?
自己問下先
想問個白痴問題

電視係咪一定要獨立制定插拖板都得?
可以插拖板
唔該
我仲一路以為要獨立頭
電視普遍只是300W以下用電
你插拖板要注意電掣要長着唔好熄掣,以保電視長壽
Step巴想問下45"內有咩介紹 電視咁啱前2日壞咗
筆直5k內
Sony KD-43X80K 行貨
$37XX
1. 60hz 廣色域 IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器
7. HDMI 2.0x4, 支援4K60
8. 光度約370nits

Panasonic TH-43LX800H 行貨
$42XX
1. 60hz IPS LCD PANEL, 對比度低(1000:1), 黑位漏光泛灰, 可視角好
2. 有Dolby Vision, HDR10+ Adaptive, Dolby Atmos
3. 沒有AirPlay 2, 沒有HomeKit
4. HDMI 2.0x3 支援4K60, ALLM
5. HCX 影像處理器
6. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
7. ANDROID TV 系統, 多APP
8. Hexa Chroma Drive Pro技術,以3+3原色令真實色彩再生
9. USB HDD 錄影
10. 5年保養

Samsung 43Q60B 行貨
$43XX
1. 60hz 廣色域 VA LCD PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位相對黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統
4. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Quantum 4K LITE影像處理器
6. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
7. 支援Q-SYMPHONY
8. 光度約450nits
9. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
其實依家電視仲係一定要用大廈天線
可唔可以買啲無線天線返黎自己收台?
大廈天線穩定性相對高
點解要DIY
巴打你似乎考慮得太耐,我怕OFS

呢啲唔知work唔work
又唔太想淘寶
Eight都有出

呢個?
No
DA813?
唔該曬step巴

C2 好似咁多個最齊野
S95B 最光
A80K 就立體d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞