用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
push
叫地圖冇問題,英文同專業上所有呢啲都係地圖。Cartogram 扭曲晒面積同形狀嚟做 thematic map 都係 map,仲有其他叫 map 嘅同義詞
主要問題係唔用大細,所有嘢一樣字型,顯得全部一樣重要。用返 GIS 軟件整地圖,有重要度、能見度、次序優先就解決到。跟住就係分類,分唔同名嘅主體同來源。
我講緊用 地圖 定係 圖 係中文上可能出現嘅理解落差,我知英文嘅定義範圍可能有唔同,不過喺香港呢個中文主導(同埋幅圖都係中文圖)嘅地方我先咁樣斟酌

咁如果Po住幅圖係根據你呢個標準去整嘅話我當然唔反對佢叫地圖啦,之但係而家呢幅唔係呀嘛
鍾意樓主夠嚴謹,無論係排版(右自左上自下、「填充法」不留白 而資訊性豐富 沒有一絲多餘字句),定係充實同真確性,都好似睇番上世紀啲報紙或文獻噉。

依家依個年代真係買少見少,就好似不同新聞機構抑或網媒對一篇報導可以有多種版本,又或者出現多個錯字。

我好欣賞樓主一係唔做,一做就要過到自己嗰關,精益求精、嚴謹執著嘅態度。

題外話:依幅圖從商業角度諗,好似人地《清明上河圖》噉,搵國畫毛筆字(監獄體)大師合作,畫好之後,一定有好多上流人士想買嚟掛喺屋企埲牆。或者出個拼圖都唔錯。

題外話:我覺得如果政府滿意嘅話,不妨可以向樓主收錄依個作品。好嘢應該係要想辦法保留同支持。
lm
睇完你#1描述,已經睇得出好嚴謹(當然之後下載咗個檔案都證明咗我嘅第一印象係冇錯);
我第一時間諗起上年個香港地理達人挑戰,原來係同一個作者。
唔明你講緊咩。你講中文時,好似冇意識「圖」係地圖嘅簡稱。唔通地形圖唔係地圖咩?所以少一個字係冇分別。
講明英文只係想強調意思共通,中文一樣係噉譯,甚至有「地圖」而唔係得*gram https://zh.wikipedia.org/zh-hk/示意地圖
尋寶地圖、旅遊地圖、行蹤 heat map 都係地圖啦,有啲地圖就講啲人點配對地名錯。呢個係佢自己嘅見解,覺得「地圖」一定有某種準確即係認知過窄。
咪就係,我一個本地人睇得不知幾順暢。

有咩人用電子產品睇圖會係唔放大,之後就話幅圖可讀性近乎零;除非係外地人會諗一陣,又或者係睇唔明中文啦。

對我一個本地讀者嚟講睇得好順暢喎,放大完之後都仲係好清晰。對於一個科技唔系追求iPhone14定係最top規格電子產品嘅我嚟講,即使用緊最普通型號嘅Android手機閱讀都冇難度;幅圖嘅可讀性絕對綽綽有餘。
*右至左上至下
樓主中意畫碌鳩落地圖都唔關佢事啦 地圖風紀?
我講話用 圖 只係想避免出現好似樓上喺度話幅圖唔準又唔足嘅問題,繼而話佢唔足以作為一幅地圖嘅問題啫

我自己本身對於樓主用 地圖 去命名佢呢幅圖冇意見
呢個page 好撚戇鳩

成日repost d 地產商野,叫人入去恥笑
但佢自己連用個page 去留言/派嬲呢d 咁低成本嘅action 都無做
呢啲一睇就知入開筷子
留港撚值得擁有
Lm
樓主實踐到自己細個嘅idea呢吓好令人佩服同羨慕
支持樓主 整地圖真係唔簡單
希望你能夠一直堅持落去
支持
你好撚肉酸, 又要評
轉個頭又縮
你都好香港
格硬屈可讀性係零
所謂既point 完全無point
我都想講呢個point
樓主其實唔一定要用同一個大小font去做
可以再分多幾個grade
細d既地方可以用細d字, 其實都好合理
地圖係可以再拉大d黎睇
佢喺度講政府,但自己又犯類似嘅錯誤。地方係每個人認識都可以唔同嘅抽象概念,係冇準確範圍之分。分區可以有唔同用途同唔同層,唔使拗要邊個點分界。銅鑼灣區入面有東角同天后,北角區入面有七姊妹同炮台山等根本好正常,睇返歷史同警區都係噉。
+ 例如外國可以住喺一個城市,郵政寫另一個。就算國家同地方政府分界都可以重疊有爭議,管治有得共同或由上級解決。
支持樓主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞