用咗兩個幾月,整咗幅《香港地名地圖》

510 回覆
6034 Like 44 Dislike
痴線佬
你條懦夫留低個負皮唔敢出聲
其實佢地見解咁深 不如幫樓主改好啲 好過咁樣單單打打
喺我對「地圖」一詞嘅定義上,無論呢幅圖係抽象定具象、有字定冇字,呢幅的而且確係一幅地圖。

地圖可以用好多方面去評價,可以「藝術性」、「可讀性」、「實用性」、「準確性」等等。有啲地圖一粒字都冇,只係得地標插畫,而且位置明顯唔準確, 例如呢張:

噉呢張算唔算地圖呢?噉呢個就關乎每個人對「地圖」嘅定義。
我覺得係嘅。佢嘅藝術性明顯更高,更我呢幅黑白更加精美。
不過如果你對「地圖」嘅定義相對窄,咁都係觀點與角度,
任何人都冇討論結果。

反而有興趣如果你為我呢幅圖改一個更佳嘅名,你會改咩名?
用咗嚟做 wallpaper
lm
藝術冇分對錯
點解要改
你唔鐘意係你問題
收到!
其實你都幾可悲
個 po 1 小時前,個 story 9 個鐘前
留名!
一陣返屋企用電腦睇
我唔係話樓主錯
姐係上面討論南昌奧運
樓主都會想聽大家意見
咁先係正常討論
好似你咁一炮就話唔俾人改 咪唔係好嘅討論
係,唔好客氣,我都係純粹做啲自己有興趣嘅嘢,咁啱整quiz game/整地圖都係我嘅興趣。
點敢改大藝家件作品呀
一粒pixel都唔敢郁呀
Respect
冇,幅圖係自己跟住幅地圖,望住啲地圖書,用Adobe Illustrator逐個地名放上去,對GIS一竅不通。
比班行山J刮咗條友出嚟,佢話唔關佢事
其實最初我都好like呢個page
但去到後期見佢又冇啦啦喺人哋啲page話人不是
仲勇到喺人哋page下面留言: 想認識更多乜乜請睇我哋個page
個感覺好似話人哋係講得好錯,自己先啱咁

再嚟點會有個page咁唔decent
成日見人哋有錯/同人哋個觀點唔同就隔山打牛咁出post鬧
好似啲怨婦咁 CLS

Anyway,支持樓主
唔係,我唔係潤你/發悔氣,
因為人人諗嘢方式真係唔同,
定義唔同、見解唔同。
(如果人人都見解一致,咁啲政府唔使咁頭痛啦。)
有時知道唔同人諗咩,先至可以落到更加好嘅決定。

所以我係真係真心想知,你會點定義我呢幅圖。
Strong post
樓主有一套標準去做篩選都幾respect
不過我都支持某d地方可以用返d大眾少少既名
另一個標準可以係搭的士,你講得出某個地區的士司機會明既地方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞